Kultúra

Török–magyar kulturális kapcsolatok

Megújult kiállítással látogatható Pécs egyik legemblematikusabb épülete, Jakováli Hasszán pasa dzsámija

Háromévnyi szünet után újra látogatható Magyarország egyetlen minarettel rendelkező és teljes épségben fennmaradt mecsete, Jakováli Hasszán pasa pécsi dzsámija, amely megújult kiállítással várja az érdeklődőket.

A műemléket a napokban adták át, a megnyitón Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára egyebek mellett hangsúlyozta, hazánk az elmúlt évtizedben sokat tett a török kori műemlékek méltó fenntartásáért, megőrzéséért, felújításáért és bemutatásáért, amellyel egyúttal szolgálta a népek közötti békét és a kulturális hidak emelését is.

A kiállításról szólva elmondta, a tárlat három helyiségében nem csupán az oszmán kori Pécsről, de a magyar–török kulturális kapcsolatokról is benyomásokat szerezhetünk. Felidézte, hogy a Jakováli Hasszán-dzsámi a Pécsett megtelepedő mevlevi dervisek központja volt, őket hívják táncoló vagy kerengő derviseknek. Mint elmondta,
a kiállításon rövidfilm mutatja be a pécsi derviseket, a diorámában pedig jellemző ruházatuk, hangszereik is megtekinthetők.

A török–magyar kulturális kapcsolatokról szól a második tematikus együttes, ahol a látogatók megtudhatják, hogy az izniki török kerámia miként hatott a pécsi Zsolnay porcelánra, melyek a magyar kávékultúra oszmán gyökerei, vagy éppen miként jelennek meg a török motívumok az úri hímzésben és az ormánsági református templomok kazettáin. Az Érzékek Termébe lépve az érdeklődő a látás, hallás, ízlelés, tapintás során különleges kapcsolatba kerülhet a 16–17. századi, hódoltság kori élettel – árulta el Füleky Zsolt.

A négyzet alaprajzú, téglából és kőből emelt, kupolával fedett, minarettel rendelkező Jakováli Hasszán-dzsámi Pécs egyik emblematikus épülete a Széchenyi téren álló, Gázi Kászim pasa dzsámija mellett. A kiállítás és a dzsámi hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között várja a látogatókat.

Kapcsolódó írásaink

Beérett a gyümölcs

ĀAz MMA Művészeti Ösztöndíjprogram 2018–2021. évi iparművészeti ösztöndíjasainak kiállítása a Pesti Vigadóban

Átadták a felújított Walter Rózsi-villát

ĀAz első, közpénzből restaurált modernista lakóépület május 18-án kiállítással nyílik meg a közönség előtt – Gulyás Gergely: Nagy szükség van arra, hogy jobban értsük az építészetet