Kultúra

Új hálózat az európai zenei emlékházaknak

A minap létrejött szövetség negyven tagja között megtaláljuk a Liszt és a Kodály Múzeumot egyaránt

A Zeneakadémia alapító tagja lett egy új európai múzeumi hálózatnak. Az intézmény úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a Centre Européen de Musique (Európai Zenei Központ) kezdeményezésére megszületett Réseau des Maisons et des Musées de Musiciens d’Europe (Európai Zenészek Házainak és Múzeumainak Hálózata) alapító dokumentumát vasárnap írták alá Franciaországban.

Új hálózat az európai zenei emlékházaknak
A budapesti Liszt Múzeum mellett tag például a bonni és bécsi Beethoven-ház
Fotó: Liszt Múzeum/Fazekas István

Az ünnepélyes ceremónián köszöntőt mondott Plácido Domingo is. A zenészek és zeneszerzők emlékházait tömörítő szövetség mintegy negyven tagot, helyszínt számlál – köztük a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két tagintézményét, a Liszt és a Kodály Múzeumot.

A magyar intézményeken kívül a hálózat része még például a bonni, bécsi és badeni Beethoven-ház, a baden-badeni Brahms-ház, a tarragonai Pablo Casals Alapítvány, a granadai Manuel de Falla-központ, a lipcsei Mendelssohn-ház, a turkui Sibelius-ház, a firenzei Bellini Gyűjtemény, a varsói Chopin Intézet, a bougivali Bizet Múzeum és a lisszaboni Amália Rodrigues Alapítvány. Jorge Chaminé, az Európai Zenei Központ alapítója és elnöke az intézmény közleménye szerint úgy fogalmazott: ezzel a hálózattal erősíteni szeretnék az európai kapcsolatokat, hiszen – mint jól ismert – a zene összeköt, párbeszédre ad alkalmat, és a diplomáciában is szerepe lehet.

„A Zeneakadémia Európa zenei életében kiemelkedő szerepet visz. A tradíciók ápolása, a Liszt Ferenc szellemiségéhez méltó kreativitás és nyitottság, az egyetemi és koncertközpont kettősségéből fakadó dinamizmus nemcsak a világranglistákon elért előkelő helyezésekben nyilvánul meg, hanem megalapozza az ilyen szakmai és egyúttal a nagyközönségnek is szóló, gyümölcsöző együttműködéseket” – idézi a közlemény Vigh Andreát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát.

Mint írják, az együttműködés célja többek közt az, hogy művészeti eseményeket, tematikus évadokat szervezzenek a hálózaton keresztül, elősegítsék a fiatal zenészek, kutatók, doktoranduszok csereprogramjait, archívumokat – kottákat, leveleket stb. – digitalizáljanak, illetve együttműködést alakítsanak ki más tudományos és művészeti területekkel.

Kapcsolódó írásaink