Kultúra

Magyarországon az érték a szabadság

Orbán Balázs: Hazánkban szabad, bátorító légkör van, itt mindenki elmondhatja, amit igazán igaznak vagy helyesnek gondol

Hazugság nélkül élni címmel jelent meg magyarul Rod Dreher amerikai újságíró, író bestsellere az MCC Press gondozásában. A kötetet a Mathias Corvinus Collegiumban csütörtökön mutatták be a szerző jelenlétében.

Magyarországon az érték a szabadság
Orbán Balázs, Kovács Ákos, a szerző Rod Dreher és Pócza Kálmán
Fotó: MH/Purger Tamás

„Amikor megüli a lelkünket az a sötét gondolat, hogy lehet-e egyáltalán egy elvallástalanodó társadalomban kereszténynek lenni, egyszerre két erkölcsi bűnt is elkövetünk: a Kierkegaard által »halálos betegségnek« nevezett kétségbeesést és általában – ebből következőleg – a jóra való restséget” – mondja Rod Dreher amerikai konzervatív gondolkodó, újságíró, bestseller-szerző Hazugság nélkül élni (Live not by lies) című könyvében, amely a minap jelent meg magyarul. Az MCC Press gondozásában megjelent kötet arra hívja fel a figyelmet, hogy semmi okunk a reményvesztettségre, és arra biztat, hogy ne engedjünk a mainstream nyomásának.

 „Legyünk saját társadalmaink disszidensei: ragaszkodjunk értékeinkhez, hagyományainkhoz, hitünkhöz, építsünk közösségeket, alapítsunk családot, és tartsuk is össze” – szól Dreher felhívása mindenkihez.

A kötetet csütörtökön mutatták be a Mathias Corvinus Collegiumban, az eltörlés kultúrájáról és a woke mozgalmakról szóló kerekasztal-beszélgetéshez kapcsolódva. A szerző mellett az eszmecserén részt vett még Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes, zeneszerző és Pócza Kálmán, az MCC alkotmánypolitikai műhelyének vezetője. Az eseményen köszöntőt mondott Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, a kormányfő politikai igazgatója, és az MCC Alapítvány kuratóriumi elnöke.

„Rod Dreher élő bizonyítéka annak, hogy Magyarországnak vannak Nyugaton barátai, akiknek száma egyre nő” – kezdte beszédét Orbán Balázs. Mint elmondta, a könyv rávilágít arra, Nyugaton egyre több az olyan témakör, amely tabunak számít, vagy amelyben csak egyetlen álláspont az elfogadott, ez a cancel culture, ezt nevezik az eltörlés kultúrájának.

„Egymás meghallgatásának kultúrája tűnik el egyre látványosabban” – fogalmazott, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy ha nem a bevett véleményt vallja valaki, nemcsak nem hagyják kifejteni nézeteit, hanem ellehetetlenítik, még akár a megélhetését is. Orbán Balázs kiemelte, míg az eltörlés kultúrájában a progresszió az érték, addig Magyarországon a szabadság. George Orwellt idézve megjegyezte, hazánkban szabad, bátorító légkör van, itt mindenki elmondhatja, amit igazán igaznak vagy helyesnek gondol.

Orbán Balázs szerint mindezek fényében különösen fontos kötet Rod Dreher könyve. „A benne foglaltakat bátran vehetjük tanácsnak, figyelmeztetésnek, ha meg akarjuk őrizni azokat az értékeket, amelyekért küzdöttünk és ha el szeretnénk kerülni, hogy az eltörlés kultúrájának hazánkba is beszivárgó első jelei eluralkodjanak” – hangsúlyozta zárásul.

Rod Dreher a kerekasztal-beszélgetésen elmondta, kötetében az egykori kommunista országokban élőkkel folytatott beszélgetések alapján próbálta leírni, miként lehet élni a woke mozgalmak és a cancel culture miatt általa puha diktatúrának nevezett társadalomban őszinte, becsületes módon. „A fenyegetés az elittől érkezik. Azoktól, akik felállítják a szabályokat, azt, hogy hogy lehet bizonyos szakmákba bekerülni. Ha nem iratkozol fel a befogadás, diverzitás és kritikai rasszizmus teóriájára, akkor nem engedik, hogy gyerekeid bekerüljenek a jobb egyetemekre, nem lesz megfelelő munkád, és a társadalom szélére szorítanak” – fejtette ki, hozzátéve, hogy mindemellett a folyamat részeként megpróbálják eltörölni a kulturális emlékezetet, amely eszköz a totalitárius rezsimekre volt jellemző.

Kötet a polkorrekt őrületről

Az Alapjogokért Központ gondozásában megjelent a Kovács István, Szánthó Miklós és Törcsi Péter szerző- és szerkesztőtrió Bolond lyukból – A polkorrekt őrület szemléje című kötete, amiben a Mandinerben hétről hétre közreadott nyugat-európai és tengerentúli píszíesetekből készült válogatás olvasható gazdagon illusztrálva, valamint kommentárokkal ellátva. Bevezetőjükben a szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a liberálisok át akarják írni a nyelvünket, és megváltoztatni az emberi viszonyrendszereket.

„A polkorrektség jegyében jóformán semmiről sem beszélhetünk őszintén, »hiszen« egy-egy fordulat megannyi »társadalmi csoportot« és kreált egyéni identitást sérthet – ezzel pedig nemcsak kiüresednek a valódi viták, de meg is szűnik maga a szólásszabadság” – írják a szerzők.  Amin mi Magyarországon még nevetünk, az Nyugaton már valóság – tették hozzá. Mint írják, céljuk a hagyományos értékek, a józan ész és a normalitás megőrzése, az ezek érdekében folytatott küzdelemben pedig a figyelemfelkeltés önmagában is fontos eszköz.
(VK)

Kovács István, Szánthó Miklós és Törcsi Péter: Bolond lyukból – A polkorrekt őrület szemléje
Kovács István, Szánthó Miklós és Törcsi Péter: Bolond lyukból – A polkorrekt őrület szemléje
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink