Kultúra

Amerikai újságíró könyve a puha totalitarizmus elméletéről

Az amerikai szerző, Rod Dreher konzervatív újságíró, író jelenlétében mutatták be csütörtökön Budapesten a Hazugságok nélkül élni című könyv magyar kiadását. Kötetében Dreher a woke-izmusról, az úgynevezett puha totalitarizmus térhódításáról ír.

Amerikai újságíró könyve a puha totalitarizmus elméletéről
Az amerikai szerző, Rod Dreher (j2) konzervatív újságíró, író jelenlétében mutatták be csütörtökön Budapesten a Hazugságok nélkül élni című könyv magyar kiadását
Fotó: MH / Purger Tamás

A The American Conservative szerkesztőjének könyvét a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budai épületében mutatták be; Rod Dreher az MCC vendégoktatója.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, aki a könyvet gondozó Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnökeként volt jelen, a rendezvényen mondott köszöntőjében hangsúlyozta: „Rod Dreher élő bizonyítéka annak, hogy Magyarországnak vannak Nyugaton barátai, sőt egyre nő azok száma, akik osztják meggyőződésünket, elköteleződésünket, miszerint nyíltan és őszintén ki szeretnénk mondani saját igazunkat”.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a könyvet gondozó Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a könyvet gondozó Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke
Fotó: MH / Purger Tamás

Kiemelte, Rod Dreher most magyarul is megjelent könyve arra világít rá, hogy Nyugaton egyre több az olyan témakör, amely vagy tabunak számít, vagy csak egyetlen álláspont az elfogadott.

„Ezt hívják cancel culture-nek, azaz az eltörlés kultúrájának, ami azt jelenti, hogy ha nem a bevett véleményt vallja valaki, nemcsak nem hagyják kifejteni nézeteit, hanem ellehetetlenítik, még akár a megélhetését is. Progresszív liberális egyetemi oktatók és hallgatók bélyegzik meg, űzik el a campusokról a másként gondolkodókat” - fogalmazott Orbán Balázs. Szerinte míg az eltörlés kultúrájában a progresszió az érték, „Magyarország példát mutat a szólásszabadságból”.

Az államtitkár közölte, nem lehet például kimondani, hogy a bevándorlásnak szép számmal akadnak hátrányai és káros hatásai. „És azt sem lehet kimondani: bármennyire is elítéljük az orosz agressziót Ukrajnával szemben, nekünk akkor is a magyar nemzeti érdek az első” - tette hozzá.

Rod Dreher konzervatív újságíró, író
Rod Dreher konzervatív újságíró, író
Fotó: MH / Purger Tamás

Rod Dreher a kerekasztal-beszélgetésen elmondta: könyvében az egykori kommunista országokban élőkkel folytatott beszélgetések alapján próbálta leírni, miként lehet élni a puha diktatúrában őszinte, becsületes módon.

„A konzervatív politikusoknak kulturális háborút kell megvívniuk. Egy kutatás szerint a legtöbb fiatal amerikait nem érdekli a vallás, a szólásszabadság, nem érdekük megvédeni a szabadságjogokat, amelyeket népünk évszázadokon át tett. A totalitárius rezsimek megpróbálják eltörölni a kulturális emlékezetet” - fejtette ki a szerző, aki szerint ez a folyamat Magyarországot is veszélyezteti.

Megjegyezte, hogy nem akar olyan embert az amerikai Legfelsőbb Bíróságba, aki nem tud különbséget tenni egy férfi és egy nő között.

„A fenyegetés az elittől érkezik, azoktól, akik felállítják a szabályokat, hogy lehet bizonyos szakmákba bekerülni. Ha nem iratkozol fel a befogadás, diverzitás és kritikai rasszizmus teóriájára, akkor nem engedik, hogy gyerekeid bekerüljenek a jobb egyetemekre, nem lesz megfelelő munkád, és a társadalom szélére szorítanak” - fogalmazott.

Rod Dreher szerint az emberi teljességhez igenis szükség van a szenvedés lehetőségére, Istenre, szerelemre, bűnre, a boldogtalansághoz való jogra.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy bár az Egyesült Államokban a társadalom töredéke transznemű, érdekükben mégis törvényeket változtatnak, és arról is beszélt, hogy több főiskolát amiatt kellett bezárni Dél-Kaliforniában, „mert nem fogadták el az LMBTQ-jogokat”.

Hozzátette: a legnagyobb hazugság, amit a társadalomban hall, hogy a nők lehetnek férfiak és fordítva.

A beszélgetésen részt vett Pócza Kálmán, az MCC alkotmánypolitikai műhelyének vezetője (j), valamint Kovács Ákos énekes, dalszerző is (b2)
A beszélgetésen részt vett Pócza Kálmán, az MCC alkotmánypolitikai műhelyének vezetője (j), valamint Kovács Ákos énekes, dalszerző is (b2)
Fotó: MH / Purger Tamás

Kapcsolódó írásaink

A könyv, amely megjósolta Márki-Zayt

ĀA Homo americanus archeotípusa, azaz olyan, mint egy önmaga fontosságát teljes meggyőződéssel valló, mindenhol bevethető, marketinges vénával megáldott házalóügynök