Kultúra

Állami támogatással modern kiállítótérré válik a nyírbátori Báthori István Múzeum

Kulturális beruházás

A 21. századi követelményeknek megfelelő, modern kiállítótérré válik a nyírbátori Báthori István Múzeum.

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) filiáléjának állami támogatással, 1,8 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciója során az épület biztonságosabb, energiatakarékosabb és akadálymentes lesz, továbbá új múzeumpedagógiai foglalkoztató is épül – jelentette be Krucsainé Herter Anikó.

Az Emmi kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára az erről szóló sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt évek során a kormányzat meggyőződéssel lépett arra az útra, amelyen járva bátran vállalja a múlt megbecsülésén át a jövő alakítását. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója elmondta, hogy az új állandó kiállítást az ott lévő, rendkívül értékes műtárgyi anyagot felhasználva állítják össze, de része lesz egy helytörténeti tárlat is.

A főigazgató fontos célként jelölte meg, hogy jelentősen tudják növelni a nyírbátori múzeum látogatószámát. Elárulta azt is, a munkálatok eredményeként az intézmény a Báthori-műemlékeket összekötő várostörténeti sétány egyik állomása lesz. Az MNM Báthori István Múzeumnak a 17. század közepén épült egykori minorita kolostor barokk épülete ad otthont 1961 óta, amely műemléki védelem alatt áll.

Kapcsolódó írásaink