Kultúra

A Békéscsabai Jókai Színház vendégeskedik a Nemzetiben

Csütörtökön 19 órától látható a Nemzeti Színházban Tamási Áron: Vitéz lélek című játéka három részben. A darab a Békéscsabai Jókai színház vendégjátékaként érkezik a Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpadára a Jászai Mari-díjas Kiss József rendezésében.

A Békéscsabai Jókai Színház vendégeskedik a Nemzetiben
Magyar Nemzeti Színház
Fotó: MH

Ezzel, az újrakezdést is szimbolizáló előadással ünnepelte a békéscsabai teátrum a koronavírus-járvány utáni újraindulását. Az erdélyi, Kossuth-díjjal jutalmazott Tamási Áron darabja, a Vitéz lélek című példázat azt mutatja meg, hogy a háborúból hét év után visszatérő, súlyos lelki sebeket hordozó Balla Péter (Czitor Attila) hogyan találja meg a helyét a falu közösségében. Romokon kell építkeznie: szüleit elvesztette, szerelme máshoz ment férjhez, az otthona szinte összerogyni készül. Péter azonban makacs, nem engedi, hogy az események maguk alá temessék...

"Arra a kérdésre, hogy mi ennek az előadásnak a fő üzenete, ezt válaszolnám: az igaz emberi létezés, a normális élet iránti vágy. A derű szomjúhozása. Hogy a kimondott szó és a kézfogás újra szentség legyen. Hogy »az Ég a Földdel összeboruljon«. Hogy az Új Ember születésének tanúi lehessünk" – fogalmazott Kiss József, a rendező.

A főbb szerepekben Czitor Attila mellett Katkó Ferenc, Tomanek Gábor, Kovács Edit és Földesi Ágnes Villő látható majd.

Kapcsolódó írásaink