Kultúra

János-passió a Vigadóban a Nemzeti Filharmonikusoktól

Nagyböjti koncert

Johann Sebastian Bach János-passióját adja elő csütörtökön a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Pesti Vigadóban.

Az együttes közleménye szerint az esten közreműködik Zemlényi Eszter szoprán, Láng Dorottya alt, Megyesi Zoltán tenor, Hámori Szabolcs bariton és Sebestyén Miklós basszus. A koncert karmestere a Nizzai Operaház főzeneigazgatója, a vokális zene elkötelezettjeként ismert Győriványi Ráth György. A tájékoztatás szerint Bach a zeneművet János evangéliuma alapján komponálta, bemutatója Lipcsében zajlott le 1724. április 7-én, nagypénteken.

A két nagy részre tagolódó mű döntő fontosságú részei az evangélista recitativói, amelyek a történetet elbeszélik. Ezeket tagolják a reflexiókat megfogalmazó áriák, a tömeg reakcióit bemutató kórusok és a tanulságokat összegző korálok. A János-passió tömörebb és drámaibb mű, mint testvére, a Máté-passió. A mű zenéjében nagyon fontosak a hangfestő, illusztratív elemek. Mint írják, a passiók fokozatosan lekerültek a modern hangszereken játszó zenekarok repertoárjáról, újabban azonban egyre több szimfonikus zenekar tűzi ismét műsorra e kompozíciókat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom