Kultúra

Ma nyílik meg a Királyok és szentek – Az Árpádok kora tárlat Székesfehérváron

Egy kivételes dinasztia

Soha nem volt még olyan léptékű kiállítás az Árpádokról és különösen nem az Árpád-házi szentekről, mint amilyen péntektől látható Székesfehérváron a megújult Szent István Király Múzeumban – erről beszélt tegnap Kásler Miklós.

Ma nyílik meg a Királyok és szentek – Az Árpádok kora tárlat Székesfehérváron
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az emberi erőforrások minisztere a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című tárlatot ismertető sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a múzeumok igazi értelme, hogy a tárgyakon, dokumentumokon, írott emlékeken keresztül segítenek megérteni a régi korok embereinek a gondolatait. Az Árpád-ház kivételes dinasztia volt, férfitagjai rendkívüli képességeket mutattak fel, kiváló államférfiak, hadvezérek voltak – tette hozzá L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója elmondta: a kormány támogatásával megvalósuló kiállításon 640 műtárgy látható, amelyeknek több mint a fele az MNM-ből származik, emellett több közgyűjtemény is kölcsönzött dokumentumokat, tárgyakat.

A tárlaton szerepel majd egyebek mellett az Ómagyar Mária-siralom, a Margit-legenda, Lehel kürtje, Árpád-kori eskükereszt és egy kettős kereszttel ellátott, kora Árpád-kori magyar zászló, a koronázási palást és a Szent Korona másolata, honfoglalás kori aranyleletek. Érkeztek tárgyak Salzburgból, a Vatikánból és Oxfordból is. A tárlat a tervek szerint augusztus 31-ig lesz látogatható.

Kapcsolódó írásaink