Kultúra

Olaszországi irodalmi turnét szervezett a PKÜ

Kortárs szemmel

Viszonylagos öröklét címmel indult januárban a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös, egész éves rendezvénysorozata Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója tiszteletére.

Az ünnepi év célja az is, hogy a közönség megismerhesse a költő külföldi kapcsolódási pontjait. Nemes Nagy Ágnes és férje, Lengyel Balázs életében nagyon fontos szerepet játszott Itália, ezért március 21 és 23. között – a nemzetközi költészet napjához kapcsolódva – három olasz város, Róma, Nápoly és Cassino közönségének mutatják be a költő verseit és a huszadik század második felének női irodalmi szerepeit, szereplehetőségeit.

A programok a Római Magyar Akadémián, a nápolyi Domus Arsban és a Università di Cassino e del Lazio Meridionaléban zajlanak majd. A rendezvénysorozat résztvevői Juhász Anna, a rendezvénysorozat állandó háziasszonya, Ughy Szabina és Tóth Krisztina költők, Mariarosaria Sciglitano irodalomtörténész, Pál Dániel Levente költő, Antonella Cilento író és Amedeo di Francesco professzor lesznek. Bemutatják Dobri Dániel Egy másik Róma című zenés színpadi művét, amely a költő versein és férje művein alapul.