Kultúra

„Örömmel tölt el, hogy méltónak találtak”

Egy ilyen díj átvételekor átértékelődik bennem is, mi a társadalomban betöltött szerepem – mondta lapunknak a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron, aki a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át hétfőn.

„Örömmel tölt el,  hogy méltónak találtak”
Fotó: MH/Török Péter

– Háromszoros olimpiai bajnokként már hozzászokhatott a sikerhez. Hogy érzi magát, hogy ilyen módon is elismerték
a munkáját?


– A hétköznapok alkalmával, de még egy olimpia alkalmával sem igazán szoktam belegondolni abba, hogy vajon mi lehet pontosan a társadalomban betöltött szerepem, funkcióm. Ezért egy ilyen díj átvételekor ez átértékelődik bennem is. Nagyra értékelem és örömmel tölt el, hogy méltónak találtak erre a kitüntetésre, és természetesen büszke vagyok rá.

– Hogyan kell értenünk ezt az átértékelődést?

– Pusztán csak arra gondolok, hogy ez tényleg nem szoktam a hétköznapjaimban a gondolataim semmilyen részét kitölteni. Sportolóként csak a feladataimra koncentrálok, a felkészülésre és a versenyekre. Egy-egy ilyen ünnepi alkalom ad keretet annak, hogy én is tudjam értékelni, hogy mi mindent kaptam az élettől.

– Ha már ünnep, március 15-ét hogy szokta ünnepelni?

– Ritka, hogy ne az edzőteremben találjanak meg engem még az ünnepek alkalmával is. Ez idén sem lesz másként.

Kapcsolódó írásaink

„Az én munkám közösségi munka”

Ā„Meg kell őrizni az elért értékeket és létrehozni újakat” – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Baán László, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója

„Elsősorban a hazámnak köszönhetek mindent”

Ā„Világéletemben azt vallottam, hogy minden egyéni teljesítmény csak egy közösségen belül, egy közösség révén lehetséges” – mondta a Magyar Hírlapnak a Széchenyi-díj átvételekor Lánczi András politológus, filozófus