Kultúra

„Az ember mindig reménykedik”

Rátóti Zoltán színművész-rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a magyar és világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott emlékezetes színpadi, valamint jelentős filmes alakításai elismeréseként vehette át a Kossuth-díjat. Lapunknak azt emelte ki, hogy a rangos kitüntetés nem változtatja meg a hétköznapjait.

„Az ember mindig reménykedik”
Fotó: MH/Török Péter

– Mit jelent a szakmai pályafutásában ez az elismerés?

– Az ember mindig reménykedik, hogy megkapja, de amikor eljön a pillanat, mégse tudja felfogni. Amikor más kollégáim megkapták, akkor is rangnak éreztem. A szakmán belül nagyon nagy jelentősége van ennek a díjnak, de a közönség részéről is.

– Más lesz a holnap reggel, hogy immár Kossuth-díjasként fog felébredni?

– Nem. Nem fogok másképp viselkedni a hétköznapokban. Holnap délután például jövök vissza az Országház elé, mert szereplője vagyok a március 15-i műsornak, úgyhogy a délelőttöt koncentrálással, munkával fogom tölteni, hogy délutánra készen álljak.

Kapcsolódó írásaink

„Az én munkám közösségi munka”

Ā„Meg kell őrizni az elért értékeket és létrehozni újakat” – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Baán László, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója