Kultúra

Hétfőn este tévében is láthatjuk az ElkXrtuk című filmet

Hétfőn 21 órakor vetíti a TV2, március 19-én 21 órai kezdettel pedig a Super TV2 sugározza Keith English rendezésében a MegaFilm ElkXrtuk című magyar politikai krimijét, amely az 2006-os őszödi beszéd utáni véres utcai és botrányos belpolitikai eseményeket dolgozza fel.

Hétfőn este tévében is láthatjuk az ElkXrtuk című filmet
Március 14-én este tévében is láthatjuk az ElkXrtuk című filmet
Fotó: Facebook

„Minket számtalan perrel fenyegettek meg már a film készítése során is, de azóta sincs egyetlen per sem folyamatban a Megafilm ellen, a személyem vagy producertársam, Helmeczy Dorottya ellen. Tehát ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ez a film valós történeten alapul. Nem lehet rajta vitatkozni” – jelentette ki Kálomista Gábor producer az Origónak adott interjúban.

Az ElkXurtuk című politikai krimi társproducere a film TV2-n való sugárzása kapcsán hozzátette, hogy a baloldaltól most is számítanak majd kritikára, ennek ellenére a film éli az életét, sikeres és az emberek szeretik. Kálomista Gábor arról is beszélt, mit gondol arról, hogy Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült Gubás Gabi Jászai Mari-díjas színművész, aki Dobrev Klárát alakítja a filmben.

A politikai krimit Brüsszelben, Los Angelesben és Erdélyben is bemutatták, Kálomista Gábor pedig elmondta, hogy már a Vajdaságban és Szlovákiában is vetítik a filmet. „Nagyon nagy szeretettel fogadták, és nagyon jó visszhangja volt.”

Rengeteg telt házas vetítés volt, úgyhogy nagyon érdekes, hogy gyakorlatilag még a tévépremierrel egy időben is vannak vetítések Erdélyben, Szlovákiában és a Vajdaságban.

„Azt gondolom, hogy  ez a film nagyon jól működött, és hozta azt, amire számítottunk” – sorolta az Origónak adott interjújában a producer, aki hozzátette: a rendelkezésre álló adatok alapján a film átlépte a 150-160 ezer feletti nézőszámot a mozikban, de a pontos számok akkor lesznek meg, amikor a forgalmazók elszámolnak a vetítésekkel.   

Mit ismert, a Megafilm 2021. december 30-i közleménye alapján az ElkXrtuk volt a 2021-es év legnézettebb magyar filmje. Kálomista szerint többek között azért is lehetett sikeres a film, mert a politikai krimi „jó műfaj”, amely a világ számos országában működik.

„Nálunk nem csináltak még hasonlót, pedig az, hogy a közelmúlt eseményeit veszi górcső alá a történet, abból táplálkozik, az szerintem sokkal több embert megérint. Főként azokat, akik részesei vagy elszenvedői voltak annak a cselekménysorozatnak, ami 2006-ban megtörténhetett Magyarországon.”

Ez a tény is fokozta az érdeklődést. A másik oka a magas nézőszámnak az, hogy a mozi a fiatalok terepe, és ők meg is találták az ElkXrtukban azt a szálat, – akár a szerelmit, akár a történelmi részt – amelyik megérintette őket.

„Mindannyian nagy örömmel néztük, hogy rengeteg fiatal volt kíváncsi a filmre és reagált rá.”

Azt gondolom, hogy attól tud egy film sikeres lenni, ha olyan problémákkal foglalkozik, amelyek velünk élnek. A 2006-os események pedig még mindig mély tüskeként benne vannak a magyar nép lelkében – emlékeztetett a filmes szakember. 

A portál kérdésére Kálomista elárulta, számít arra, hogy a március 14-i TV2-es sugárzás kapcsán újra támadják majd a baloldalról a filmet.

„Biztos vagyok benne, bár annyira nem zavar. A múlt héten olvastam az egyik internetes újságban egy olyan interjút Lendvai Ildikóval, ahol a riporter bevallottan nem látta a filmet, és Lendvai Ildikó sem, ettől függetlenül hosszasan beszéltek róla. Lendvaitól ez egyébként nem áll messze, hiszen cenzorként dolgozott 1989 előtt.”

Nyilvánvaló, hogy megpróbálják ismételten lehúzni a mocsárba, de mint annyiszor előtte, most sem fogják tudni ezt megtenni. Ez a film filmként él, hamarosan a nemzetközi vérkeringésbe is bekerül. Helmeczy Dorottya producertársam elég komoly munkát fektet ebbe a vállalkozásba, tárgyal ezekről a sugárzásokról, és a film március 11-én már DVD-n is megjelent. Ez a film működik, hiába próbálja a baloldal elásni.

Ami az egész történet szempontjából nagyon érdekes, hogy minket számtalan perrel fenyegettek meg már a film készítése során is, de azóta sincs egyetlen per sem folyamatban a Megafilm ellen, a személyem vagy Helmeczy Dorottya ellen.

„Tehát ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ez a film, valós történeten alapul. Nem lehet rajta vitatkozni.”

Nonszensz, hogy a baloldal ocsmány módon bánt egy színésznőt

Az interjú során szóba került Gubás Gabi filmbéli szerepe – mint köztudott, a Jászai Mari-díjas színművész Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc feleségét alakítja a műben. Kálomista Gábor megdöbbent azokon a támadásokon, amelyek a színművésznőt érték.

Érdemes művész nem úgy lesz valaki, hogy szerepel egy filmben.  

„Gubás Gabi mögött egy elég hosszú és nagyon eredményes életút van, aminek alapján már sokkal hamarabb meg kellett volna kapnia ezt az elismerést. Az, hogy most kapta meg, véletlenen egybeesés. Az ő színészi képességeit nem lehet megkérdőjelezni. Nonszensz, hogy a baloldal ocsmány és elítélhető módon bánt egy színésznőt, csak azért, mert megformál egy karaktert és az nem tetszik valakinek. Ennél lejjebb nincsen.”

Kíváncsi vagyok a baloldali politikai aktivisták indulatára, hogy ezt hogyan fogják értékelni, de azt gondolom, egyszerűen elegendő, ha utánanéznek Gubás Gabi munkásságának, és rá fognak jönni, hogy abszolút megérdemelte a Magyarország érdemes művésze díjat – jelentette ki a filmproducer az Origónak adott interjújában.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Hatalmas az érdeklődés az Elk*rtuk-ra

ĀA Karácsony Gergelyék fennhatósága alá tartozó mozi korábban azzal érvelt, hogy az amerikai filmek miatt az emberek nem lesznek kíváncsiak Kálomista Gábor politikai krimijére