Kultúra

„A magyar demokrácia testén a seb még nem gyógyult be”

Kálomista Gábor producer: Számos baloldali, aktív és nem aktív politikus keresett meg minket

Tizenöt éve küldték el ismeretlenek a magyar sajtónak az elhíresült őszödi beszédet. A szivárogtatásról és az azt követő erőszakos eseménysorozatról, a rendőri brutalitásról és a felelősökről korábban nem készítettek sem regényt, sem játékfilmet, így az Elk*rtuk lesz az első olyan produkció, amely a kultúra eszközein keresztül szeretné bemutatni a 2006-os eseményeket. Az évforduló alkalmából Kálomista Gáborral, a film egyik producerével, a Megafilm Kft. tulajdonosával beszélgettünk.

„A magyar demokrácia testén a seb még nem gyógyult be”
A producer szerint a filmeseknek sok adósságuk van a társadalom felé
Fotó: MH/Katona László

– Ma van az őszödi beszéd kiszivárgásának évfordulója. Mennyire vannak a magyar társadalomnak valós információi a beszédről és annak következményeiről?

– Ennek az ügynek mindig csak a felszínét kapargattuk, soha nem néztünk a mélyére. A film készítésekor volt szerencsénk – már ha ezt szerencsének lehet hívni – belenézni az ügy legsötétebb bugyraiba, így teljesen más tudásunk van az eseménysorozatról most, mint ami korábban a fejünkben volt.

– Miben más?

– Még én is megdöbbentem azokon az eseménysorozatokon, amelyek a beszéd kiszivárogtatását megelőzték, de a részletek majd a filmből fognak kiderülni. Ha valaki azt gondolja, hogy ismeri ezt az ügyet, bátran kijelenthetem, hogy nem ismeri. Ez az egész szépen el lett kenve, el lett hallgatva. Már szinte történelmi igazságbeszédnek állították be, holott semmi másról nem szólt az egész, mint Magyarország elárulásáról és arról, hogy az egyik nagy disznóságot a másikkal fedték le. Kommunikációs terv alapján zajlott minden, és mi ezt szeretnénk megmutatni a filmben.

– Baloldaliakat is megkérdeztek, vagy egyoldalú a narratíva?

– Meglepett, hogy amikor gyűjtöttük az anyagokat – rengeteg beszélgetés előzte meg a forgatást – számos baloldali, aktív és nem aktív politikus keresett meg minket, hogy elmondja, mi történt. Sokan belebuktak ebbe a történetbe 2010-ben, és persze van, aki nem bukott bele, mégis úgy érzi, hogy tud újat mondani. Megdöbbentő, manipulatív és antidemokratikus eseménysorozat volt, ami kiszolgáltatta az országot.

– Propagandafilm lesz?

– Nettó ostobaságnak gondolom, amit erről mondanak. Amikor nem látják a filmet és úgy nyilvánítanak véleményt, az enyhén szólva barokkos túlzás. Szívesen vitatkozom bárkivel, aki megnézte a filmet. Harcban állunk egyébként egyes mozikkal, mert azt mondják, hogy kampányfilm. Még nem is látták, de már rajta van a bélyeg. Le kellene nyugodni, meg kellene nézni, és lehet, hogy sokat segítene a magyar társadalom testén éktelenkedő iszonyú seb gyógyulásán, ha beszélnénk róla.

– Vannak, akik úgy gondolják, hogy azoknak a fiataloknak akarnak üzenni az Elk*rtukkal a választások előtt, akik nem élték meg az eseményeket.

– A film nem akar üzenni. Azért választottunk külföldi rendezőt és operatőrt, hogy „el tudjuk emelni a témát”, és azt tudjuk mondani, hogy ez egy film. A politikai thriller egyébként népszerű műfaj a világban. Magyarországon eddig nem nagyon volt, mert mindig egy kicsit félve állunk a múltunkhoz mi, filmesek. Sok adósságunk van ezzel kapcsolatban a társadalom felé. Trianonról, a Don-kanyarról nem készülnek filmek, mert kicsit szemérmesen próbáljuk a múltunkat takargatni, holott muszáj beszélni róla. A fiatal magyar demokrácia testén ez a seb, ami van, nem gyógyult be. A fiataloknak csak azt tudom mondani, hogy ha úgy állnak hozzá, hogy alapból gyűlölik az igazságot, akkor ne nézzék meg. De aki tájékozódni akar, az nézze meg, és nem fog csalódni!

– Már több sajtótájékoztatót tartottak, látható az előzetes is, és közeledik a bemutató napja. Sok támadás éri ?

– Folyamatosan. De nem csak engem. Alkotótársaimat is a nyilvános Facebook-oldalunkon gyalázzák minősíthetetlen szavakkal. Nagyjából készültem erre, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire fáj odaát, hogy ilyen szintre lemennek. Színészt azért bántani, mert eljátszik egy szerepet, nem igazán szoktak. Láttunk már Hitlerről, Sztálinról filmet, mégsem támadták a színészeket. Ezt a vad gyűlöletet, amit gerjesztenek felénk, nem tudom értelmezni. Kár, hogy a diskurzust leviszik a személyeskedés szintjére.

Az őszödi beszédről szóló film október 21-én debütál
Fotó: Megafilm Kft.

Az őszödi beszédről szóló film október 21-én debütál

Az online térben és a mozikban ma kezdik vetíteni az őszödi beszéd kiszivárgásáról és a székház ostromáról szóló, Elk*rtuk című politikai krimi hosszú előzetesét. A trailerben egy archív felvételen Kálmán Olga kérdésére az exkormányfő, Gyurcsány Ferenc elismeri: becsapta az egész országot. A 16 éven felülieknek ajánlott filmet, amelyet október 21-én mutatnak be, az angol Keith English rendezte, operatőre Josep M. Civit, a forgatókönyvet Bendi Balázs írta. A főszerepben Bánovits Viviane, a további szerepekben Gubás Gabi, Bede-Fazekas Szabolcs, Zayzon Zsolt, Szőke Richárd, Trill Zsolt és Csőre Gábor látható.
(VK)

Kapcsolódó írásaink