Kultúra

A zeneipar is összefog: segélyakciót indítanak

Songs for Ukraine

A Music Hungary Szövetség gyűjtőoldalt hozott létre az ukrajnai háború miatt bajbajutottak segítésére. A magyar zeneipar ernyőszervezete által létrehozott Musichungary.hu/ukrajna/ gyűjtőoldalra minden támogatói esemény felkerülhet.

Ezen túl a szövetség és a VAMP, az Ukrán Élő Zenei Szövetség kedden együttműködési megállapodást írt alá, hogy támogassák a Music Saves Ukraine kampányt. „Utóbbi célja, hogy anyagi támogatást gyűjtve segítséget nyújtson zenészeknek, a zenei szektorban dolgozó kollégáknak és mindazon civileknek, akik a háború károsultjai” – írják.

Songs for Ukraine néven segélyakciót indít az Artisjus is az ukrán dalszerzők megsegítésére. Arra kérik a rádiós-televíziós szerkesztőket és zeneszolgáltatókat, hogy válogassanak be ukrán dalokat csatornáik kínálatába. A kezdeményezés célja az anyagi segítségnyújtás is: a lejátszások után jogdíj keletkezik, ami a helyi jogkezelő szervezeten keresztül eljut az ukrán dalok szerzőihez. Emellett az Artisjus tízmillió forinttal támogatja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet.

Kapcsolódó írásaink