Kultúra

A frankofónia hónapja

Huszonkettedik alkalommal szól a francia nyelvről a március, és idén ismét élőben rendezik meg filmfesztivált: tíz nap alatt huszonhárom alkotást láthatunk

A legfrissebb francia filmtermésből huszonhárom alkotás lesz látható március 17. és 27. között a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben a 12. Frankofón Filmnapokon. A szemle a huszonkettedik alkalommal megtartott frankofón hónap és fesztivál része, amely színes kulturális programkínálattal várja a közönséget egész márciusban.

A frankofónia hónapja
A program ismertetése előtt Pascale Andréani nagykövet köszöntötte a résztvevőket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A budapesti Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatón mutatták be a március 17-én kezdődő, tíz napon át tartó, tizenkettedik alkalommal – a tavalyi kihagyás után ismét élőben – megrendezett Frankofón Filmnapok programját. A szemlét hagyományosan a márciusi Frankofón Fesztivál keretében rendezi meg a budapesti Francia Intézet több mint harminc partner közreműködésével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatása mellett, mintegy kilenc ország nagykövetsége részvételével.

„Március 20-a a frankofónia nemzetközi napja, amely remek alkalom arra, hogy a francia nyelvet bemutató programokat szervezzünk köré. Magyarországon, a fővárosban és vidéken immár huszonkét éve egy egész hónapon át ünnepeljük a francia sokszínűséget és gazdagságot” – emelte ki köszöntőbeszédében Pascale Andréani nagykövet asszony, aki külön megköszönte a KKM hosszú évek óta tartó partnerségét.

Altnéder Miklós frankofón ügyekért felelős koordinátor emlékeztetett arra, hogy a tárcánál Magyar Levente miniszterhelyettes személyében külön miniszteri biztos felelős a frankofón ügyekért, akinek elődje Novák Katalin köztársaságielnök-jelölt volt. Mint elmondta, az elmúlt évekhez hasonlóan a minisztérium az anyagi támogatás mellett egy új magyar film francia felirattal való műsorra tűzésével is hozzájárul a magyar–francia kapcsolatok elmélyítéséhez. Az Aurora Borealis – Északi fény és az Örök tél után idén az 1945 című alkotás lesz látható már-
cius 22-én este a Francia Intézetben.

Utóbbi intézmény igazgatója, a francia nagykövetség kulturális tanácsosa, Pierre Pedico a szemlével kapcsolatban elmondta, a programban vetített huszonhárom alkotás között van francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és tunéziai egyaránt, amelyek mindegyikét magyar felirattal láthatja a közönség. A mustrára beválogatott filmek többsége a cannes-i és velencei fesztiválon díjazott munka, de vetítik például az alig két héttel ezelőtt a legjobb film César-díját (a francia Oscart) elnyerő Balzac-adaptációt, az Elveszett illúziókat (Illusions perdues) Gérard Dépardieu és Cécile de France főszereplésével, illetve a tavalyi győztes Elég a hülyékből-t (Adieu les cons), Virginie Efirával a főszerepben.

Pedico azt is elárulta, a szemle nyitófilmje François Ozon Minden rendben ment (Tout s’est bien passé) címet viselő legújabb alkotása Sophie Marceau-val. Külön kiemelte, hogy megemlékeznek a francia mozi januárban tragikus síbalesetben elhunyt fiatal csillagáról, Gaspard Ullielről is a Hosszú jegyesség (Un long dimanche de fiançailles) vetítésével, amelyben a színész partnere Audrey Tautou volt. A Jean-Pierre Jeunet rendezte alkotást március 23-án láthatjuk majd.

A Francia Intézet igazgatója beszámolt a 22. Frankofón Fesztivál egyéb programjairól is. Mint elmondta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar például a Versailles-i Barokk Zenei Központtal koprodukcióban mutatja be a Zeneakadémián Jean-Marie Leclair Szkülla és Glaukosz című barokk operáját március 26-án, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban 17. századi szalonzenét hallgathatunk, de lesznek dzsesszkoncertek is.

A Trafóban Catherine Gaudet A csodálatos elhalványulása című kortárs táncelőadása lesz látható jövő héten kétszer is, a belga komikus, Bruno Coppens pedig Loverbooké elnevezésű standupestjével érkezik a Francia Intézetbe.
A 22. Frankofón Fesztivál és a 12. Frankofón Filmnapok teljes programja elérhető a Francia Intézet honlapján, de a vetítésekről a részt vevő mozik (Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi, Art+ Cinema) weboldalain is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódó írásaink