Kultúra

Elhunyt Alan Ladd Jr. Oscar-díjas producer, aki elsőként adott zöld jelzést a Star Warsnak

Gyászol Hollywood

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Alan Ladd Jr. Oscar-díjas producer, aki egykor a 20th Century Fox és az MGM filmstúdió vezetője is volt.

Halálhírét lánya, Amanda Ladd-Jones jelentette be a Facebookon, aki éppen apja pályafutásáról forgatott dokumentumfilmet. Alan Ladd Jr. a westernsztár Alan Ladd fia volt. Pályafutását is apja kaszkadőreként kezdte, de végül stúdióvezető lett belőle. A 20th Century Fox és az MGM filmstúdió élén is nagy népszerűségnek örvendett.

Vezetése alatt a stúdiók tizennégy filmjét jelölték a legjobb film Oscar-díjára, köztük az Ifjú Frankenstein (1974), a Rocky Horror Picture Show (1975), a Tűzszekerek (1981) és a Szárnyas fejvadász (1982) című alkotást. Független producerként olyan filmek elkészítését egyengette, mint a Volt egyszer egy Amerika (1984) vagy Mel Gibson A rettenthetetlen (1995) című filmje, amellyel Oscar-díjas lett.

A Ladd által producerként vagy stúdióvezetőként támogatott filmek több mint ötven Oscar-díjat és százötven Oscar-jelölést kaptak. Irányítása alatt kapott zöld jelzést például George Lucas első Star Wars-filmje, amelyről akkoriban kevesen gondolták Hollywoodban, mekkora lehetőség rejlik benne. „Nem értem ezt a filmet, fogalmam sincs róla, de szerintem tehetséges vagy, és azt akarom, hogy csináld meg” – mondta Ladd Lucas emlékei szerint. A producer egyébként sohasem volt bőbeszédű, az Oscar-díjat társával együtt átvéve mindössze annyit mondott: „Szeretném megköszönni a családomnak. Köszönöm.” Alan Ladd Jr. 2007-ben csillagot kapott a holly-woodi Hírességek sétányán.

Kapcsolódó írásaink

Akiben lengyel szív is dobogott

ĀVagy és leszel címmel több mint ötven írást, interjúkat és fotókat tartalmazó emlékkötet jelent meg Szalai Attila polonista író, műfordító, diplomatáról