Kultúra

Az írók, a filmesek és orosz művészek is tiltakoznak

Gergijev hallgat, ezért mennie kell

Salman Rushdie
Salman Rushdie
Fotó: AFP

Mások mellett a brit Salman Rushdie, a kanadai Margaret Atwood, az irodalmi Nobel-díjas török Orhan Pamuk, a fehérorosz Szvetlana Alekszijevics és a lengyel Olga Tokarczuk fejezte ki levelében szolidaritását Ukrajnával. A Nemzetközi PEN Club írószervezet által közzétett nyílt levélben a világ több mint ezer írója fejezi ki szolidaritását az ukrajnai írókkal, újságírókkal, művészekkel és polgárokkal, egyben elítélik az orosz inváziót, és a vérontás azonnali befejezésére szólítanak fel. Az állásfoglalást olyan hírességek is aláírták, mint az amerikai Paul Auster, Jonathan Franzen és Joyce Carol Oates, a török Elif Shafak, az orosz Ljudmila Ulickaja.

A nyílt levél aláírói hangsúlyozzák: „Egységesen elítéljük az értelmetlen háborút, melyhez az vezetett, hogy Putyin elnök nem fogadta el az ukrán nép jogát ahhoz, hogy megvitassa jövője irányát és történelmét Moszkva beavatkozása nélkül. (…) Egységesen támogatjuk Ukrajna íróit, újságíróit, művészeit és minden állampolgárát, akik a legsötétebb órákat élik. Mellettetek állunk, és osztozunk fájdalmatokban” – olvasható a levélben.
(VB)

Visszamondták részvételüket az idei Velencei Biennále orosz pavilonjának művészei és kurátora – közölte az MTI-vel a biennále sajtóirodája. Az április 23-án nyíló 59. Velencei Képzőművészeti Biennále orosz pavilonjának kiállítója az orosz Kirill Szavcsenkov és Alekszandra Szuharjeva, kurátora pedig a litván Raimundas Malasauskas lett volna. Szolidaritása jeléül a kiállítás kurátora, Raimundas Malasauskas is benyújtotta lemondását. A Velencei Biennále teljes szolidaritást vállalt velük. A kiállítók visszalépésével Oroszország részvétele kétségessé vált az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálén, Ukrajna ezzel szemben jelezte: idén is be kíván mutatkozni április 23. és november 27. között.
(SK)

Több nagy hollywoodi stúdió, köztük a Disney, a Warner Bros. és a Sony is leállította új produkciói­nak oroszországi forgalmazását az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt, és Cannes sem fogad orosz delegációt. Az MTI szerint a hollywoodi stúdiók közül elsőként a Disney jelentette be, hogy lemondja összes új produkciója oroszországi forgalmazását, köztük a Pirula Panda bemutatását. A WarnerMedia nem forgalmazza Oroszországban Batman című filmjét. A Sony Pictures szintén hétfőn jelentette be, hogy a Mor­bius című Marvel-produkciója forgalmazásának felfüggesztését tervezi az országban. Bejelentették azt is, hogy a 75. Cannes-i Fesztivál nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a seregszemlén, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik.
(VK)

A Jászai Mari Színészház szállást biztosít a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Magyarországon rekedt színészeinek – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-t. A színészház működtetője, az OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft. a Magyar Teátrumi Társasággal közösen azonnal segítségül ajánlotta a Jászai Mari Színészház szabad lakóegységeit a vendégszereplésen hazánkban lévő beregszászi színészeknek mindaddig, amíg szükségük van rá – közölte a tárca.
(OP)

Gérard Depardieu francia színész, akit barátság fűz Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, az AFP francia hírügynökségen keresztül azt üzente az Ukrajnában harcoló feleknek, hogy hagyják abba a háborúskodást, és tárgyaljanak. „Oroszország és Ukrajna mindig is testvérnemzetek voltak. Én a testvérháború ellen vagyok” – idézte a hírügynökség. A színész francia állampolgársága mellett orosszal is rendelkezik, írta az MTI.
(KV)

A Müncheni Filharmonikusok megválnak Valerij Gergijev vezető karmestertől, mert a Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatói közé tartozó művész nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól – írta az MTI. Dieter Reiter polgármester közölte, hogy a zenekar azonnali hatállyal megvált Gergijevtől, aki annak ellenére sem szólalt meg, hogy felszólította őt, határolódjon el a brutális háborútól. Valerij Gergijev a világ egyik leghíresebb karmestere, 2007 és 2015 között a Londoni Szimfonikus Zenekart vezette. Vlagyimir Putyinhoz fűződő baráti viszonya közismert. Szakított karmesterrel a baden-badeni Festspielhaus is. Lemondták hangversenyeit az amerikai, brit, holland és osztrák előadóhelyek, és a milánói Scala is felszólította a moszkvai rendszer elítélésére.
(SK)

Lemondta a következő hónapokra tervezett koncertjeit tegnap Anna Netrebko orosz szoprán, akit széles körben bíráltak, mert nem ítélte el Oroszországot az invázió miatt. A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak tartott művész a közlemény megjelenésével egy időben közzétett egy felvételt az Instagramon, amelyen Valerij Gergijevvel látható, a kép alá pedig azt írta, hogy ellenzi ezt az értelmetlen, agresszív háborút, és felszólítja Oroszországot, hogy azonnal állítsa le. A bejegyzés kedd délután már nem volt elérhető a művész Instagram-oldalán.
(PL)

Kapcsolódó írásaink

Büntetésben

ĀAz orosz sportolók az Ukrajna elleni háború vesztesei, eltiltottjai