Kultúra

Anna Netrebko ellenzi a háborút

A komolyzenei szcéna a világhírű orosz karmester, a Putyint korábban támogató Valerij Gergijev nyilatkozatát várja

Ukrajna orosz invázióját nem hagyta szó nélkül a nemzetközi művészvilág sem, a háborús helyzet különösen a komolyzenei szcénát forgatta fel.

Anna Netrebko ellenzi a háborút
„Szeretném, hogy az emberek békében élhessenek. Ezt remélem, és ezért imádkozom” – írta a szoprán
Fotó: AFP/Ramil Sitdiko

A világhírű orosz operaénekes, Anna Netrebko rövid közleményt adott ki a hétvégén Instagram-oldalán, miután férjével, Yusif Eyvazov azeri tenorral együtt lemondták péntek esti aarhusi koncertjüket. Később közösségi oldalán úgy fogalmazott, ebben a komoly helyzetben nincs helye könnyelmű kijelentéseknek, ezért nem nyilatkozott korábban, meggondolatlanul.

„Ellenzem a háborút” – hangsúlyozta a posztban. „Orosz vagyok és szeretem a hazámat, de sok barátom él Ukrajnában, akiknek fájdalma és szenvedése összetöri a szívem” – folytatta. „Szeretném, hogy véget érjen a háború és az emberek békében élhessenek. Ezt remélem, és ezért imádkozom” – emelte ki. Azt is hozzáfűzte, nem tartja helyesnek, hogy művészeket vagy bármilyen más közéleti személyiséget nyílt politikai állásfoglalásra kényszerítenek és arra, hogy elítéljék hazájukat. Úgy fogalmazott, mindenkinek saját, szabad döntése kellene hogy legyen, hogy véleményt akar-e nyilvánítani. „Más kollégáimhoz hasonlóan nem vagyok politikus alkat, nem értek a politikához. Művész vagyok, akinek célja, hogy egyesítse az embereket” – zárta bejegyzését.

Utolsó mondataival talán egykori mentora, Valerij Gergijev karmester helyzetére is utalhatott Netrebko. A Müncheni Filharmonikusok vezető dirigense, akit Putyin támogatása miatt már korábban is értek bírálatok, mert 2014-ben kiállt a Krím elcsatolása mellett, pénteken ultimátumot kapott Dieter Reitertől, a város polgármesterétől, hogy hétfőig határolódjon el az Ukrajna ellen indított háborútól, máskülönben elveszíti az állását.

A távirati iroda tudósítása szerint a városvezető felszólította Gergijevet, hogy egyértelműen és félreérthetetlenül határolódjon el attól az agresszív háborútól, amelyet Putyin vív Ukrajna és különösen München testvérvárosa, Kijev ellen. „Ha hétfőig nem vall színt, nem maradhat a filharmonikusok vezető karmestere” – jelentette ki.

A hatvannyolc éves Gergijev 2015 óta vezeti a bajor főváros filharmonikus zenekarát, emellett a szentpétervári Mariinszkij Színház zeneigazgatója is. A hétvégén a New York-i Carnegie Hallban vezényelte volna a Bécsi Filharmonikusokat, de az intézmény még a koncertsorozat kezdete előtt bejelentette, hogy Gergijev helyett Yannick Nézet-Seguin ugrik be karmesternek. Az orosz dirigenst a milánói Scala vezetése is felszólította levélben, hogy álljon ki nyilvánosan az ukrajnai konfliktus békés rendezése mellett, máskülönben nem térhet vissza az operaházba, hogy Csajkovszkij Pikk dámáját vezényelje.

Szállás, oktatás, ösztöndíjak

A MOME megnyitotta campusát és kollégiumát a menekültek előtt

Kötelességének érzi a háború elől menekülők melletti kiállást és a humanitárius segítségnyújtást a Molohy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az intézmény közleménye szerint több stratégiai partnerével együttműködve, saját erőforrásaival, tereivel és lehetőségeivel járul hozzá az Ukrajnából érkezők megsegítéséhez. Tegnaptól a MOME campusa és kollégiuma megnyitotta kapuit az ukrán, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok előtt, akiket szállással és ellátással várnak.

Megnyitották továbbá futó kurzusaikat a dizájn és művészeti területen tanuló menekült hallgatók számára, hogy folytathassák tanulmányaikat, a háború után pedig elfogadtathassák a kreditjeiket az anyaintézményeknél. A kárpátaljai magyar, illetve az ukrán fiatalok számára soron kívüli ösztöndíjat biztosítanak ősszel induló magyar és angol nyelvű egyetemi képzéseikre, valamint felnőttképzési programjuk, a MOME OPEN élő és online előadásaira, programjaira ingyenes helyeket biztosítanak a menekültek számára. Emellett az egyetem pedagógus szakemberei kreatív gyermekfoglalkoztatót és a menekült gyerekekkel foglalkozó pedagógusoknak gyors kreatív felkészítést indítanak. A MOME egyúttal a többi hazai felsőoktatási intézményt is arra biztatja, hogy a saját eszközeivel segítse, támogassa a rászorulókat.
(VB)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom