Kultúra

„Fontos üzeneteket szeretnénk közvetíteni”

Vastag Csaba: A zenekarral nem úgy fogtuk fel ezt a születésnapot, mint egyfajta mulatságot

Szerettük volna felhívni a figyel­met arra, hogy ez az ország nagyon sok mindent látott, olyan dolgokat, amiket nem volna szabad soha többé – fogalmazott lapunknak fellépése előtt Vastag Csaba énekes, akivel egyebek közt versek feldolgozásáról és a járvány kultúrafogyasztásra gyakorolt hatásairól is beszéltünk.

„Fontos üzeneteket szeretnénk közvetíteni”
Dalaink többsége mélyebb mondanivalójú, ezek közül válogattunk néhányat – mondta az énekes
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– A Terror Háza születésnapja értelemszerűen más, mint egy hagyományos koncert. Hogyan készültek erre az alkalomra?

– A felkérés nagyon megtisztelő volt, melyet örömmel elfogadtunk. Magam is több alkalommal jártam a múzeumban, és – bár talán furcsán hangzik – nagyon tetszett. A szónak abban az értelmében, hogy nagy hatással volt rám. Igazán elrettentő, olyasmi, amit mindenkinek látnia kellene. Ebbe az ellentmondásba ütköztünk akkor is, amikor az évfordulóra készültünk, hiszen a születésnapot ünnepségnek kellene nevezni, de ez esetben valahol mégsem az.

A zenekarral tehát nem úgy fogtuk fel ezt, mint egyfajta mulatságot. Fontos üzeneteket szeretnénk közvetíteni, illetve felhívni a figyelmet arra, hogy ez az ország nagyon sok mindent látott, olyan dolgokat, amiket nem volna szabad soha többé. Olyan régebbi szerzeményeket vettünk elő, amiket kevésbé ismerhet a közönség. A rádióban játszott, ismertebb számaink ugyanis elsősorban a szórakoztatásnak szólnak. Dalaink többsége mélyebb mondanivalójú, ezek közül válogattunk néhányat az eseményre.

– Ha már mélyebb tartalmak: nemrég megnyerte a Kertész Imre Intézet Pilinszky-pályázatát a költő Tilos csillagon című költeményének megzenésítésével.

– Valóban, Pilinszky nem a vidám képeiről híres. Sokat forgattam az ő műveit egyébként is, és ez a vers volt, ami azonnal megfogott. Számomra is fontos dolgokat jelenít meg. Rengeteget tettünk azért, hogy megfelelő módon tudjuk feldolgozni, épp ezért nagyon sokat jelentett számunkra, hogy több száz pályázó közül a miénket ítélte a legjobbnak a zsűri.

– Nem kaptak kedvet további versek feldolgozásához?

– Ez már egyébként is terítéken volt köztünk a zenekarral, úgyhogy tervezzük, hogy folytatjuk ezt a szokást. Ez a pályázat egy jó apropó volt, hogy belekezdjünk a megvalósításba. Némileg magunk ellen is kell beszélnem, mert a Tilos csillagon feldolgozásakor döbbentem rá, hogy hiába is erőlködünk, ha ezer évig próbálkozunk sem leszünk képesek annál szebben megfogalmazni ezt, mint ahogy Pilinszky tette. És ez a nagy költők nagy műveire mind igaz. Pedig dalszerzőkként értelemszerűen éjt nappallá téve azon dolgozunk, hogy minél szebb és jobb szövegeket állítsunk elő.

– Ki az, akinek szívesen foglalkozna még a verseivel?

– Valószínűleg Petőfi fog következni, a jövőre esedékes bicentenárium erre jó alkalmat ad. Egyébként is szeretem a verseit, amelyek tartalmasak, divatosak, időnként viccesek és hangulatosak, nem mellesleg Petőfi páros rímei tökéletesen alkalmasak megzenésítésre. Javasolni tudom mindenkinek, hogy vegye elő azt a vaskos kötetet, és kezdje el lapozgatni.

– Hamarosan színpadra lép, erre az elmúlt időszakban nem feltétlenül volt alkalma. Mit gondol, hogyan változtatott a járvány a kultúra helyzetén?

– A szolgáltatóipar valamennyi szegmense megérezte a járványt, ami minden jellegű fogyasztáson változtatott. Az emberek életének egy jelentős része áttevődött az online térbe. Étterembe, moziba éppúgy kevesebbet járnak, mint koncertre. Helyette az interneten fogyasztanak tartalmakat, és házhoz rendelnek dolgokat. Ez a helyzet természetszerű velejárója. Én magam is hosszú ideje csak a megfelelő óvintézkedések betartásával és nagyon ritkán merek találkozni az idősödő szüleimmel.

Mára némileg javult a helyzet, de még ma is, ha koncertet szervezünk, mindig bennünk van a félsz, hogy vajon meg is fog-e valósulni. Hiszen az emberek nemcsak azért nem jártak előadásokra, mert érvényben voltak a korlátozások, hanem mert maguk is tartottak a vírustól. Bizakodva várjuk, hogy ez a helyzet véget érjen, jó volna minél többször találkozni a közönségünkkel.

– Nemrég erre már egyszer alkalma nyílt, a kézilabda EB megnyitóján. Milyen érzés volt?

– Óriási élmény és megtiszteltetés volt több mint húszezer ember, telt ház előtt fellépni, egy csodálatos helyszínen. Ha csak egy dal erejéig is, de újra átélhettük az igazi koncerthangulatot.

Kapcsolódó írásaink

Egy sikertörténet

ĀIngyenes koncertekkel, beszélgetésekkel és archív felvételekkel ünnepelték meg a húszéves Terror Házát