Kultúra

Egy sikertörténet

Ingyenes koncertekkel, beszélgetésekkel és archív felvételekkel ünnepelték meg a húszéves Terror Házát

Ünnepi koncertet rendeztek a Terror Háza Múzeum előtt szombaton az intézmény alapításának huszadik évfordulója alkalmából.

Egy sikertörténet
Nemzeti színű fénybe öltözött a múzeum épülete a koncertek ideje alatt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ingyenes rendezvényen fellépett a Kerekes Band, Tóth Gabi, Radics Gigi és Vastag Csaba. A koncert alatt a Terror Háza Múzeum csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet pénzgyűjtő akciójához: a megemlékezőknek lehetőségük volt pénzadományokkal támogatni az Ukrajnából hazánkba menekülőket.

A programot archív felvételek, kisfilmek és színpadi beszélgetések színesítették, amelyek vendége volt mások mellett Tallai Gábor, a múzeum programigazgatója, Békés Márton, az intézmény kutatási igazgatója, Kovács Ákos énekes, valamint Fábry Sándor műsorvezető, aki videóüzenetben szólalt meg.

A fellépők között volt Tóth Gabi énekesnő is
A fellépők között volt Tóth Gabi énekesnő is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Ez egy sikertörténet” – idézték a rendezvényen kezdetén Orbán Viktornak az évfordulóra küldött videóüzenetét. „Többé nem a volt kommunisták mondják meg, hogy mi a jó, mi a rossz, mi az igaz és mi a hazug, hanem végre azok mondhatják el, akiket letaposott ez a rendszer – tette hozzá a kormányfő. – Itt a kommunizmus és a nácizmus közötti kapcsolatnak egy egyszerűen elmondott, a hasonlóságot kifejező megtestesülése van” – mondta a múzeumról.

Az eseményen felszólalt Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára is, aki szerint soha nem volt aktuálisabb a Terror Háza megszületése, létezése és a tartalma. Az ukrán helyzet kapcsán hangsúlyozta, egyetlen kiút van abból, ami most van, az pedig a béke.

Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója egyebek mellett arról beszélt, a húsz év alatt sokkal többet értek el, mint amiben reménykedett: felmutatták az igazságot.

Kapcsolódó írásaink