Kultúra

Semmi extra

Kate Winsletnek díjesőt hozott a természetesség – Az Easttown-i rejtélyek egy normálisnak tűnő kisvárost állít elénk, ami a vásznon, tévéképernyőn manapság elég ritka

Kate Winslet nem véletlenül kapott Golden Globe-díjat a tavalyi év egyik legjobb amerikai krimisorozatában, az Easttown-i rejtélyekben nyújtott alakításáért. A széria három Emmy-díjat (a televíziós Oscar) is bezsebelt, ami pedig azért is érdekes, mert így, végignézve azt mondaná rá az ember, hogy semmi extra. Tényleg. Nincsenek rettentő hentelések, kiomló zsigerek, rothadó holttestek, de még sorozatlövő fegyverekkel megvívott tűzharcok sem a hét részben. Talán éppen ezért is tetszett a dolog mindenkinek.

Semmi extra
A színésznő ragaszkodott ahhoz, hogy smink nélkül mutassa meg az arcát
Fotó: Imdb.com

Az is lehet, hogy az emberiségnek (na jó, legyen szűkebb a szelet, maradjunk csak a sorozatfüggőknél) már éppen elege van a bevezetőben felsorolt dolgokból, amik hovatovább kötelező elemekké váltak az utóbbi esztendők amerikai és, ne legyünk szerények, az európai (különösen a francia) krimikben, thrillerekben, egyéb filmes munkákban. Az Easttown-i rejtélyek pedig egy normálisnak tűnő kisvárost állít elénk, ami a vásznon, tévéképernyőn manapság tehát elég ritka. Easttown Pennysylvania állam területén, Philadelphiától amerikai léptékekkel egy jó kőhajításnyira van, ahol átlagos, melós amerikaiak élik átlagos, melós életüket.

Van persze egy semmi extra rendőrőrs is, ahol egy nő, Mare Sheehan az egyik legtöbbet foglalkoztatott nyomozó. És induláskor már van egy megoldatlan eltűnéses ügye, a drogos kislány anyukája pedig a nyakára jár az eredményekért. Maga pedig anyjával egy háztartásban neveli öngyilkossá lett fia gyermekét, akit a szintén drogos, igazi anyuka is szeretne magának. Ja, szinte szemben lakik az elvált férje a leendő új feleségével, hát így nem is annyira egyszerű már ez a kis mikrovilág. De mégsem az, amihez hozzászoktattak bennünket, mégsem egy True Detective 2014-től indulóan vagy a The Killing évadai három esztendővel korábbról.

Amúgy ez utóbbiban is egy kemény rendőrnő viszi a történetet, de Sarah Linden szerepében Mireille Enos, így, visszagondolva, jóval problémásabbnak tűnik, leginkább mentálisan. A Kate Winslet által megformált Mare emberibb, szerethetőbb, amihez minden bizonnyal hozzátesz sokat az 1997-es Titanic és az abban játszott főszerep is. Winslet szép arca akkor égett be a köztudatba, és 24 esztendő, majd negyedszázad után is ott van előttünk.

Szép akkor is, ha közben odalett karcsúsága, a múló idővel élesebbek lettek, változtak vonásai. Ezt az arcot szerencsére nem kellett a sminkmesterek kezeire bízni, állítólag ehhez ő maga ragaszkodott. Azt akarta megmutatni, aki ő 2021-ben, és ez nagyon jó döntés volt a részéről, amit a feltörekvő rendező, Craig Zobel el is fogadott. Zobel 2012-ben jelentkezett az első, egész estés mozijával, és nyolc esztendő múlva, a Vadászat című, horrorba hajló akcióthrillerrel tette fel magát a térképre. Aztán mindjárt jött is a Easttown-i rejtélyek hét epizódja és ezek váratlan, de megérdemelt sikere.

No, de azért ne essünk annyira hanyatt, mert Zobel és a forgatókönyv írója, Brad Inglsby (A harag tüze, Éjszakai hajsza) is odafigyel sajnos azokra a „kötelező gyakorlatokra”. Így talán az sem lehet véletlen, hogy Siobhan, Mare végzős gimnazista lánya némi ingás-bingás után a kisváros egyik rádióstúdióját vezető, nálánál korosabb és sötétebb bőrű, de nagyon szuper csajba szeret bele, akivel aztán jó a kapcsolat, sőt még Siobhan továbbtanulását, a döntést is segíti.

(A kislányt amúgy az Ausztráliából induló, 21 éves Angourie Rice alakítja, vele még fogunk máskor is találkozni.) Aztán van egy fehér bőrű szexrabszolgatartónk is, amit kicsit sem ellensúlyoz a városka emberi vonásokkal bíró afroamerikai drogosa. No és az emberséges, de kemény rendőrfőnök is, akire mindig lehet számítani. Szóval összessé­gében így sem borul a már oly régóta megismert trend, és hát a többnyire fehér férfiak sokat piálnak, a nők meg beszélnek. A felnőtteket elítélő, ellenük lázadó fiatalok meg a városkán kívül, egy erdőben bandáznak. Jut eszembe, van egy pedofíliával kvázi gyanúba kevert papunk is. És mégis valahogy összeáll minden, nincs unalom, van viszont feszültség, a végén pedig egy olyan gyilkos, akire nem gondolna senki sem.

Easttown-i rejtélyek (Mare of Easttown)
Amerikai krimisorozat, 1. évad, 2021
Elérhető az HBO Gón
10/8

Kapcsolódó írásaink

Utazás egy ember emlékezetében

ĀSandro Veronesi Strega-díjjal elismert A kolibrije három generáció életén keresztül mutatja be, hogyan függ össze az anyák és apák története a gyerekek életével