Kultúra

Több mint kétmilliárdos támogatásból újul meg a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya

A nemzeti örökség egyik ékköve

Mintegy 2,6 milliárd forint állami támogatásból megújul a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának háromszintes épülete – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára tegnap, az alapkőletételen a kastély díszudvarában.

Több mint kétmilliárdos támogatásból újul meg a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya
Az Esterházy-kastély most éli harmadik fénykorát a kormány döntései révén
Fotó: MTI/Filep István

A távirati iroda tudósítása szerint az államtitkár kiemelte, a fertődi kastély a kormány számára nem csupán turisztikai látványosságot jelent, hanem a nemzeti örökség egyik ékkövét, a kulturális élet egyik zászlóshajóját és a nemzetközi zenei élet egyik bázisát is. Hozzátette: az épületegyüttes Európa-szerte is egyedülálló. „A kormány olyan központtá kívánja tenni a következő években Eszterházát, ahol a látogatók visszacsöppenhetnek a 18. századba” – hangsúlyozta. György István emlékeztetett arra is, hogy a Nemzeti Kastély- és Várprogramban mintegy hatvanmilliárd forintból tizennyolc kastély és tizenkét vár megújítása zajlik.

„A tavaly átadott beruházások látogatói száma 35 százalékkal nőtt 2020-hoz képest” – jegyezte meg. Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője azt emelte ki, hogy a kastélyegyüttes Esterházy „Fényes” Miklós idején élte első fénykorát, a másodikat Cziráky Margit grófnőnek és Esterházy IV. Miklósnak köszönhette a 19–20. század fordulóján. „A műegyüttes harmadik fénykora pedig most valósul meg a kormány támogató döntései révén” – hangsúlyozta az eseményen. Felidézte, tavaly a kastély középső részének turisztikai fejlesztése zajlott: megújult a rózsaház, a nyugati szárny felújított földszinti részében pedig három kiállítás kapott helyet.

Kapcsolódó írásaink

A Habsburgok holicsi nyaralója

ĀUtazások a magyar Felvidéken. A kastély Lotharingiai Ferenc és Mária Terézia nyári rezidenciája volt – A megszálló csehek 1919-ben leromboltak és széthordtak mindent a településen