Kultúra

Tárlat Dömötör János egykori múzeumigazgató emlékére

Hódmezővásárhelyi kultúrtörténet

A Tornyai János Múzeumot harminc évig vezető Dömötör Jánosról nyílik kiállítás születésének centenáriuma alkalmából vasárnap a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Miklós Péter, a múzeum szakmai tanácsadója a tárlat anyagát bemutató sajtóbejáráson azt mondta, Dömötör János az 1940-es évek közepétől 2009-es haláláig meghatározó szervezője volt Hódmezővásárhely kulturális életének, és múzeumigazgatóként és művészeti íróként nagyon sokat tett azért, hogy a város képzőművészeti hagyományai országszerte ismertté váljanak, írta az MTI.

Előbb a város kulturális tanácsnokaként, majd a helyi művészeket és értelmiséget összefogó Tornyai Társaság titkáraként dolgozott, majd 1961-től három évtizeden át vezette a múzeumot. Egyik kezdeményezője, majd csaknem harminc éven át kurátora volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak. Ő rendezett kiállítást Tóth Menyhértnek, de volt alatta tárlat Picasso grafikáiból és kerámiáiból is. A tárlaton Dömötör János személyes tárgyai, az általa szervezett kiállítások plakátjai mellett olyan képzőművészeti alkotásokat és műtárgyakat mutatnak be, amelyek igazgatása idején kerültek a közgyűjteménybe.

Látható több olyan portré, amelyet művészbarátai festettek vagy rajzoltak az igazgatóról, egy 15. századi Ulászló által adományozott oklevél, amelyet Dömötör János vásárolt meg a közgyűjtemény számára, valamint egy Picasso-nyomat, amelyet 1965-ben kapott ajándékba a franciaországi Vallaurisban.

Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus elmondta, 1963-ban Dömötör János hívta életre a múzeum helytörténeti gyűjteményét, amelyet nyugdíjba vonulása után is, egészen 2002-ig vezetett. Irányításával mintegy nyolcezer műtárgy került a múzeumba. Általa lettek országosan ismertek Plohn József fényképész néprajzi tárgyú felvételei és a fotósorozat, amelyet az 1848–49-es vásárhelyi veterán honvédekről készített.

Kapcsolódó írásaink