Kultúra

Katalán reneszánsz zene a Régizene Fesztiválon

Lemezbemutató koncertekkel is várja a közönséget a Müpa eseménysorozata március 2. és 22. között

Lemezbemutató koncertekkel és katalán reneszánsz muzsikával is várja a közönséget a Müpa Régizene Fesztiválja március 2. és 22. között. Az előadók között szerepel Baráth Emőke szoprán Philippe Jaroussky és az Ensemble Artaserse társaságában, Rolando Villazón tenor az Ensemble L’Arpeggiata szólistájaként, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, valamint a barcelonai Palau de la Música Catalana Kamarakórus, írta az MTI.

Katalán reneszánsz zene a Régizene Fesztiválon
Rolando Villazón tenor ezúttal Monteverdit énekel
Fotó: Wikipedia

Baráth Emőke, a Müpa 2021/22-es évadának művésze Händel-áriák-ból állította össze Kettősség című koncertjének műsorát, amely lemezbemutató koncert is egyben. A budapesti közönség a világhírű szoprán Dualità címmel február közepén megjelent albumát ismerheti meg élőben. Az énekesnő művésztársa, Philippe Jaroussky az Ensemble Artaserse karmestereként vesz részt a hangversenyen. Rolando Villazón mexikói tenor ezúttal Monteverdit énekel Christina Pluhar együttese, az Ensemble L’Arpeggiata szólistájaként lép színpadra. Cherubini Les Abencérages című operáját Vashegyi György vezényletével ismerheti meg a közönség.

A produkcióban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar partnereiként világhírű énekesek lépnek fel, köztük Anaïs Constans és Edgaras Montvidas. Az esti programot Alexandre Dratwicki zenetörténész műismertető előadása előzi meg. A katalán reneszánsz zene a magyar közönség számára ismeretlen világ. A 16. században élt Vila, Milá, Brudieu, Flecha és De Pastrana művei a barcelonai Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana énekesei és hangszeresei jóvoltából, autentikus tolmácsolásban szólalnak meg.

A Metropolitan mezzoszoprán sztárja, Joyce DiDonato ezúttal is tematikus esttel áll színpadra. Régi művésztársai, a Zefira Valova vezényelte Il Pomo d’Oro társaságában a természet fenségét idézi meg Éden című műsorában, Cavalli, Händel, Purcell, Gluck, Wagner, Mahler, Ives és a főként filmzenéiről ismert kortárs brit komponista, Rachel Portman műveivel. A Régizene Fesztivál programjaihoz Prelúdium címmel ingyenes műismertető előadások kapcsolódnak a hangversenyek kezdete előtt 18 órától az Üvegteremben. A Müpa a fesztiválon mutatja be új, kétmanuálos Kirckman csembalóját is, amely a brit csembalókészítő mester, Huw Saunders műhelyéből származik.

Kapcsolódó írásaink