Kultúra

Csontváry a Bálnában

Újabb Csontváry-festményt mutat be és kínál eladásra a Virág Judit Galéria, ezúttal a művész Pirosruhás gyermek című alkotását láthatják az érdeklődők az Art & Antique aukción, amelyet március 3–6. között rendeznek a budapesti Bálnában.

Csontváry a Bálnában
Csontváry Kosztka Tivadar: Pirosruhás gyermek
Fotó: Wikipedia

Csontváry Kosztka Tivadar festménye a művész 1994-es nemzetközi kiállítássorozata előtt bukkant elő egy magyar magángyűjteményből. A kép a művész életművének egyik legismertebb és legtöbbet publikált darabja, a sokáig teljes ismeretlenségbe burkolózó alkotás nemcsak Magyarországon, hanem Stockholmban, Rotterdamban és Münchenben is nagy sikerrel szerepelt kiállításon.

A kép régóta lázban tartja a műértőket, talány ugyanis, hogy pontosan kit ábrázol. A kép feltehetőleg Csontváry 1894-es müncheni periódusában vagy az azt közvetlenül megelőző időszakban készült, amikor a festő Gácson patikusként dolgozott. Az aukción Csontváry alkotása mellett például Bak Imre, Rippl-Rónai József, Moholy-Nagy László, Taubert László és Szinyei Merse Pál alkotásai is láthatók és megvásárolhatók lesznek a galéria standján. Összesen több mint harminc kortárs, illetve klasszikus galéria, aukciósház és műtárgykereskedő kiállító várja majd az érdeklődőket. Antalffy Péter művészettörténész több alkalommal tart tárlatvezetést magyar és angol nyelven.

Kapcsolódó írásaink