Kultúra

Gulácsy Lajos festőművész 90 éve halt meg

Egy kortalan zseni

Kilencven éve, 1932. február 21-én hunyt el Gulácsy Lajos, a magyar festészet egyik legsajátosabb egyénisége, az álomország, Nakonxipán (Na’Conxypan) megalkotója.

A művész 1882. október 12-én született Budapesten. A századfordulón már a Nemzeti Szalon állandó kiállítói közé tartozott, 1903-tól rendszeresen szerepelt a Műcsarnok tárlatain is. Első gyűjteményes kiállítását Márffy Ödönnel közösen 1907-ben rendezte az Uránia műkereskedésben, rá egy évre elnyerte a négyezer koronával járó Ferenc József-díjat, a pénzt itáliai utazásainak költségeire fordította.

Az irányzatok harcai nem érdekelték, művészete nem sorolható semmiféle „izmushoz”, bár volt egy kezdeti, preraffaelita korszaka – emlékeztet az MTI. Látomásos festészete már a szürrealizmust előlegezte meg. Az első világháború 1914-es kitörése után, velencei tartózkodása során kitört elmebaja. Bezárkózott álomvilágába, ezt követően felváltva élt budapesti lakásában anyjával és az elmegyógyintézetben, ahová 1917-ben végleg be kellett költöznie. 1924-ben megvakult. A Lipótmezőn halt meg 1932. február 21-én. Életműve halála után szétszóródott.

Kapcsolódó írásaink

Aukció Munkácsy és Gulácsy jegyében

ĀFestők és gyűjtők Aba-Nováktól Bak Imréig, Pados Gábortól Latabár Kálmánig– Csúcsok között címmel nyílt a Kieselbach Galéria és az acb Galéria közös kiállítása