Kultúra

Régi-új szereplő mutatkozik be a kortárs aukciós piacon

A több mint 37 éves múltra visszatekintő Nagyházi Galéria 2020-ban új térben és arculattal kortárs művészeti galériát indított NACO (Nagyházi Contemporary) néven. Márciusban pedig kortárs árverést rendeznek, a többi piaci szereplőtől eltérő szemlélettel. A Világgazdaság Nagyházi Lőrinccel készített interjút.

Mit jelent az eltérő szemlélet? Hiszen más házaknál is árvereznek kortárs anyagot.

- Angliában tanultam, ahol a Sotheby’snél már a 2000-es évek elején különválasztva kezelték a két kortárs kategóriát, post war és contemporary néven, felülírva azt a régi szabályt, hogy fiatalokat nem szabad betenni aukcióra, csak azt a generációt, akik már elértek egy piaci pozíciót. Hazai árverésen ilyen mértékben még nem szerepeltek fiatalok. A NACO nagyon jól teljesít, egyre stabilabb az ügyfélkörünk, és számos művésszel állunk kapcsolatban. Más kortárs galériákkal is egyeztettem arról, hogy időszerű ezt elkezdeni.

A Virág Judit Galéria kortárs aukcióinak sikere is belejátszott ebbe, vagy az annyira más szegmens, hogy inkább kiegészítitek egymást?

- Minimális az átfedés, ők inkább a post war kategóriát viszik. Nálunk is lesz néhány kortárs klasszikus, mint Fehér László, Aknay János vagy a szentendreiek, Wahorn, efZámbó, de a hangsúly az aukciós piacon még ismeretlen fiatalokra kerül. Dacára annak, hogy aukciókon még nem szerepeltek, a galériás világban forognak, és sok megjelenés és kiállítás van a hátuk mögött, Berlinben, Londonban, Los Angelesben is, többségük Derkovits-díjas volt. A katalógusban minden művészről részletesen adunk információkat, hiszen a gyűjtők számára indokolni kell, miért tőlük érdemes vásárolni. Adatokkal támasztjuk alá, hogy érdemes nyitni a fiatal kortársak felé. A vezető aukciós házak nem fordítanak nagy figyelmet a fotóművészetre, de mi szeretnénk ebbe az irányba is elindulni, tehetséges fotósaink vannak és külföldön nagyon felfutott a fotográfiák iránti érdeklődés. A másik exkluzív vonal a street art. A NACO egy ilyen kiállítással nyitott 2020 őszén, és változatlanul nagy potenciált látok benne. Az aukción most Riez József (Hoek), Viszokai Krisztián (Mr. Zero), Kirsch Ádám (Fat Heat) munkái lesznek láthatók.

Említene néhány művészt az aukcióról?

Itt lesz a felfutó művészek közül az Esterházy-díj short-listjéről Dóra Ádám, aki most épp Ausztriába, egy nagyon fontos gyűjteménybe adott el egy munkát. Leitner Levente és Bencs Dániel az Éden kiállításunkról ismert, Jagicza Patricia, Dávid Zita, Fábián Erika szintén szerepelt már a NACO-ban. Ámmer Gergő, Szabó Menyus és az apukája, Szabó Tamás szobrász. Ördög Noémi, azaz Naomi Devil már szép sikereket tudhat maga mögött, őt sokan ismerik.

A NACO és a Nagyházi Galéria ügyfélköre közt van átfedés?

Valamelyest igen, néhányan a régi gyűjtők közül érdeklődnek a fiatal kortársak iránt, de ennél izgalmasabb, hogy a NACO-ban megjelent a harmincas korosztályból egy fizetőképes gyűjtői kör. Nyilván nem olyan mennyiségben vesznek, mint a tapasztaltabb, idősebb, évtizedek óta gyűjteményt építő vevőink a Nagyházi Galériában, de elkezdték az építkezést.

Van az aukciónak egy jótékonysági vonala is, mit kell tudni erről?

 - A kortárs aukción belül lesz egy 24 tételből álló blokk, amelynek a teljes bevétele a Heim Pál-kórház javára megy. A kórháztól kértünk egy eszközlistát, hogy mire volna szükségük, a művészektől pedig műveket erre a célra, és azonnal adtak. És van még egy blokk, 27 tétellel, amely a Samsara projekt nevet viseli, és egy izgalmas, újszerű dolog.

A kortárs most dinamikusabban megy, mint a klasszikus, vagy ez csak a látszat?

- Mindig is volt és lesz igény mindkettőre, de a klasszikusok és a klas - szikus kortársak időről időre kifogynak, a kvalitásos művek előbb-utóbb közgyűjteményekbe vagy nívós magángyűjteményekbe kerülnek, és akár évtizedekre kivonódnak a piacról. A kortárs esetében – ugyan egy más generációból – minőségi képeket lehet jó áron piacra vinni.

Az interjú a Világgazdaság 2022.02.14-ei számában jelent meg. 

Kapcsolódó írásaink

Egy csipetnyi kortárs művészet

ĀPéntek jó érzékkel vezeti tollát a papíron, játszik nyelvvel, ritmussal, de nem fukarkodik szimbólumokkal és allegóriákkal sem