Kultúra

Bálint Sándor szakrális témájú néprajzi kutatásait mutatja be a húsvétig látogatható kiállítás

Szegedi kiállítás

A Szegedi Dóm Látogatóközpontban tegnap kiállítás nyílt, amely Bálint Sándornak az eucharisztia tiszteletével kapcsolatos kutatásait és írásait mutatja be.

Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási helynöke a tárlat megnyitóján arról beszélt, hogy a szegedi néprajztudós életével, az eucharisztia tiszteletével, ennek tárgyi hagyatékával is megismerkedhetnek a látogatók. Kiemelte: Bálint Sándor élete során mindvégig hűséges maradt hitéhez, egyházához, meg tudta tapasztalni a megtörtséget és a feltámadást is.

Serfőző Levente arról is szólt, hogy Bálint Sándor boldoggá avatása már közvetlenül halála után, az 1980-as években felmerült, a folyamat hivatalos egyházmegyei szakasza 2005-ben kezdődött el, az összegyűjtött anyag a Szentszékhez is eljutott, majd tavaly Ferenc pápa egy dekrétum formájában elismerte a hitvalló tudós hősi erényeit a hitben. A néprajztudós írt a középkor végi úrnapi körmenetekről, amelyeken az oltáriszentséget gyertyákkal, keresztekkel, képekkel, ereklyékkel kísérték, megemlékezett az ostya népi vallásosságban betöltött fontos szerepéről is. Kutatási anyaga páratlan értékű a középkori Szeged keresztény életének bemutatása szempontjából. A kiállítás húsvétig látogatható.

Kapcsolódó írásaink

Boschtól Matisse-on át El Grecóig

ĀBaán László: A valaha volt legerősebb kiállítási év az idei – Jelentős Cezanne-művel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye