Kultúra

Tizenegy év alatt több mint száz kulturális beruházás

Kásler Miklós: Az ágazati infrastruktúra terén évtizedes adósságokat törlesztünk

A kormány támogatásának köszönhetően 2010 óta több mint száz kulturális beruházásról született döntés, amelyek várható bruttó összértéke csaknem kilencszázmilliárd forint – jelentette be tegnap Kásler Miklós.

Tizenegy év alatt több mint száz kulturális beruházás
„Történelmi léptékben fejlesztünk”
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az elmúlt tizenegy év kulturális beruházásairól tartott sajtótájékoztatót tegnap az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós kiemelte, a magyar kormány kiemelt célként kezeli a nemzeti kultúra ápolását és megerősítését. „A kulturális infrastruktúra megújítása terén évtizedes adósságokat törlesztünk. Ahogy nő hazánk gazdasági teljesítőképessége, olyan mértékben indítjuk és valósítjuk meg a kulturális terület egymásra épülő, átfogó fejlesztéseit” – hangsúlyozta. Mint elmondta, ezt mutatja, hogy Magyarország a GDP 1,3 százalékát fordítja kulturális kiadásokra, ami messze a legmagasabb egész Európában.

Kásler Miklós emlékeztetett arra: 2010 óta százhárom kulturális beruházásról döntött a kormány, ezek várható bruttó összértéke az Országos Monitoringrendszer adatbázisa alapján 889,9 milliárd forint. A miniszter azt is közölte, a kormány 2021-ben a kulturális ágazati beruházásokra 49,4 milliárd forint többlettámogatásról döntött.

Hozzátette: az ágazat fejlesztési programja és tervei egyaránt kiterjednek az országos feladatkörű, kiemelt nemzeti intézményekre és a vidéki kulturális létesítményekre, szervezetekre. A beruházások mintegy kétharmada vidéken, egyharmada a fővárosban valósul meg, a kultúra minden ágát lefedve.

Az országos feladatkörű intézmények között a miniszter megemlítette a Magyar Állami Operaház Andrássy úti palotájának rekonstrukcióját és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) erdélyi tájegységének megépítését. A vidéki fejlesztések közül kiemelte többek közt a Modern Városok Program kulturális beruházásait, valamint a Makovecz Imre életművének megőrzésére irányuló program harminc projektjét.

Kásler Miklós arról is beszélt, előkészítési-tervezési fázisban van például a Közlekedési Múzeum és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ új helyszínen való megépítése, a Nemzeti Táncegyüttes állandó játszóhelyének előkészítése, az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója, míg döntés-előkészítés alatt áll a Magyar Természettudományi Múzeum egységes elhelyezése Debrecenben.

Kapcsolódó írásaink