Kultúra

Újabb béremelés a kulturális szférában dolgozóknak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elkötelezett a kulturális dolgozók megbecsülése és munkájuk elismerése mellett, ezért a kormány által decemberben elfogadott kormányhatározat alapján februárban kézhez kapják a 20 százalékos béremelést a kulturális területen dolgozók, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében a tárca.

Újabb béremelés a kulturális szférában dolgozóknak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A korábbi években több olyan intézkedés történt, melyek segítették a területen dolgozók pályán tartását, illetve elősegítették, hogy a kulturális szféra a fiataloknak is vonzó pályát jelentsen, életpályát, hivatást tudjanak találni a különféle kulturális intézményekben, célt és elhivatottságot adva ezzel a kezükbe.

Ezt a célt szolgálta a 2017-ben bevezetett kulturális illetménypótlék, amely a közgyűjteményi és közművelődési dolgozóknak 15 százalékos bérpótlékot jelent. Ez az illetmény azóta is folyamatos. A 2020. évre ütemezett 6 százalékos béremelés több mint 5 milliárd forint többletforrást jelentett a szektornak, amelyet 2020. január 1-jéig visszamenőleg megkaptak a közalkalmazotti státuszból kilépő dolgozók.

A közalkalmazotti jogviszony átalakulása után ez egy újabb döntés, amely a kulturális szakma elismertségét, megbecsülését növeli. Az igényfelmérés során összesen mintegy 3000 intézmény közel 26 000 dolgozójának emelkedik a bére 2022. január 1-től.

Kapcsolódó írásaink