Kultúra

Átadták Székesfehérváron a felújított ciszterci Nepomuki Szent János-plébániatemplomot

Soltész Miklós: Szükség van a keresztények összefogására

Háromszázhúszmillió forintos kormányzati támogatásból újult meg Székesfehérváron a ciszterci Nepomuki Szent János-plébániatemplom, amelyet szombaton adtak át.

Átadták Székesfehérváron a felújított ciszterci Nepomuki Szent János-plébániatemplomot
Átadták Székesfehérváron a felújított ciszterci Nepomuki Szent János-plébániatemplomot
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az ünnepi szentmisén Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg az épületet, a celebráló Bérczi Bernát zirci apát pedig elmondta, a beruházás során a templomot szerkezetileg megerősítették, megtörtént a tetőfelújítás, a héjazat és a bádogozás cseréje, a teljes elektromos hálózat és a fűtési rendszer felújítása, továbbá részben restaurálás is történt a belső térben.

„Szükség van a keresztény emberek összefogására, amely az értékeket megvédi, a kereszténység elleni támadásokat visszaveri” – emelte ki beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Hozzátette: a kereszténység védelme a kormány kiemelt célja, ezért természetes, hogy templomok és iskolák felújítását támogatja szerte az országban.

Úgy fogalmazott, közel kétszáz éves jelenlétük során a városban a ciszterci apátok olyan embereket neveltek ki, mint Klebelsberg Kuno, Ybl Miklós, Vajda János, Vörösmarty Mihály vagy Weöres Sándor. Mint mondta, rajtuk kívül is sok ezer fiatalt tanítottak az elmúlt évszázadokban, így teljesen természetes volt a kormány számára, hogy hálából viszonozta ezt a ciszterci templom és iskola felújításának támogatásával. Vargha Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, a szintén felújítás, bővítés alatt álló Ciszterci Szent István Gimnázium bokrétaünnepét is hamarosan megtartják.

Kapcsolódó írásaink

Egyházzenei ritkaságok

ĀNemzetközi díjra jelölték az OSZK tanulmánykötetét, amelynek CD-melléklete válogatást tartalmaz az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszus hangfelvételeiből is

Megújul a Mátyás-templom szomszédja

ĀHetvenöt év után visszakapja a háborúban elpusztult képét a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány tulajdonába került, Mátyás-templommal szemben álló Szentháromság téri ingatlan