Kultúra

Egyházzenei ritkaságok

Nemzetközi díjra jelölték az OSZK tanulmánykötetét, amelynek CD-melléklete válogatást tartalmaz az 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszus hangfelvételeiből is

Történeti hangfelvételek kutatása kategóriában díjra jelölte az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Eritis mihi testes című könyvét az Association Recorded Sound Collections (ARSC). A nemzetközi szervezet a hangtári és audiovizuális felvételekkel foglalkozó szakmát tömöríti, tagsága az egész világra kiterjed. Várhatóan szeptemberben hirdetik ki a győzteseket.

Az OSZK közleménye szerint a díjra jelölt, kétnyelvű tanulmánykötet CD-melléklete válogatást tartalmaz az 1938-as budapesti 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételeiből is. Hallhatók rajta népénekek, a megnyitó ünnepség részletei, valamint Eugenio Pacelli (1876–1958) bíboros, pápai legátus – a későbbi XII. Piusz pápa – Mátyás-templombéli köszöntése is.

Háromféle hangzó – a korabeli filmhíradórészleteket is beleszámolva négy – dokumentumtípus is megőrizte a kongresszus eseményeit: kereskedelmi forgalomba került gramofonlemezek, a Magyar Rádió lemezeken megőrzött stúdiófelvételei, valamint korabeli rádióközvetítések privát hangfelvételei is fennmaradtak.

A tanulmánykötet tartalmi része Szabó Ferenc János és B. Kaskötő Marietta, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársainak a munkája. A hangfelvételek anyagát Dede Franciska és Illyés Boglárka, az OSZK munkatársai közreműködésével Szabó Ferenc János állította össze, és Solymosi Ákos, az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtára munkatársa digitalizálta és restaurálta.

A kiadvány az egyházzenei hangfelvételek története mellett a korabeli kiadók, lemezcégek működésébe is bepillantást nyújt, ami művelődéstörténeti kuriózum. A tanulmányokat a CD-n hallható hangfelvételek átírt szövegei követik. A kötetet illusztrációk egészítik ki, kották, plakátok, lemezcímkék, fényképek foglalják keretbe a szöveg és a zene egységét.

Országos Széchényi Könyvtár: Eritis mihi testes

Kapcsolódó írásaink

„Látjátok feleim...”

ĀDokumentumfilm mutatja be az első magyar nyelvemléket és annak díszmásolatát, amelyet Ferenc pápa kapott

Minden műsor ajándék

ĀMoys Zoltán: Megesik, hogy távoli, egymástól elszakadt rokonok találnak egymásra a Hazajáró révén