Kultúra

„Látjátok feleim...”

Dokumentumfilm mutatja be az első magyar nyelvemléket és annak díszmásolatát, amelyet Ferenc pápa kapott

Tudományos-ismeretterjesztő beszélgetések, valamint interjúk segítségével kerülhetünk közelebb a Pray-kódexhez, illetve a benne szereplő Halotti beszéd és könyörgéshez a nemzeti könyvtár dokumentumfilmjén keresztül.

„Látjátok feleim...”
Az OSZK kötészeti műhelyét 2017-ben Magyar Örökség díjjal tüntették ki. Itt zajlott a forgatás
Fotó: OSZK/Tóth Zsuzsanna

Holnap este, a magyar kultúra napján mutatja be a megújult M5 kulturális csatorna az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Látjátok feleim… című dokumentumfilmjét. A hetvenperces alkotásban egyrészről megismerhetjük a nemzeti könyvtár kiemel­kedően értékes kéziratát, a latin nyelvű Pray-kódexet, illetve az abban található első összefüggő magyar nyelvemléket, a Halotti beszéd és könyörgést. Másrészt a film végigkíséri azt a hosszú folyamatot, ahogyan elkészült az a díszmásolat, amelyet Magyarország Kormánya ajándékaként Áder János államfő adott át az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápának.

Az OSZK tájékoztatása szerint a létrehozás több hónapos folyamatát az OSZK Történeti Fénykép- és Videótárának munkatársai kamerával kísérték végig, a dokumentumfilm ezekből a felvételekből és a nemzeti könyvtár főigazgatójával, kutatóival, digitalizáló, könyvkötő és restaurátor szakembereivel, valamint a felkért közreműködőkkel forgatott interjúkból született.

A Pray-kódexről, valamint a Halotti beszéd és könyörgésről szóló tudományos-ismerterjesztő beszélgetések mellett az OSZK-ban folyó digitalizáló munkáról és annak eredményeiről – az új szolgáltatásokról –, valamint a Pray-kódexnek az OSZK állományában elfoglalt helyéről, a Kézirattárról, illetve első összefüggő szövegemlékünk utóéletéről is hallhatnak a nézők. Az ismeretterjesztést és az OSZK sokrétegű gyűjteményének bemutatását egyaránt szolgálja az interjúkat illusztráló, a témához kapcsolódó mintegy másfél száz dokumentum: a kódexektől, a metszeteken, térképeken át a Pray-kódexről, illetve a Halotti beszéd és könyörgés szövegéről készült részletfotókig.

Mint az OSZK forgatási beszámolójából kiderül, a Pray-kódexet restaurátor szakember jelenlétében és szigorú állományvédelmi előírások mellett a nemzeti könyvtár digitalizáló központjában fotózták végig. A digitális utómunkák során az eredeti látvány visszaadására törekedtek, minimalizálva az optikai torzítást.

A díszmásolatot különleges papírra nyomtatták. Mivel a kódex eredeti kötése nem maradt fenn, és a pergameníveken található nyomokból csak a fűzés módjára lehet következtetni, az OSZK 2017-ben Magyar Örökség díjjal kitüntetett műhelyében több évtizede folyó kötéstörténeti és készítéstechnikai kutatások eredményei­re alapozva, a nemzetközi analógiákat figyelembe véve készült el a díszmásolat kötésének korhű terve, majd kivitelezése. A készítési folyamat egyes részeinek látványos, számos közeli képet tartalmazó másfél tucatnyi etűdjét – az OSZK zenei gyűjteményéhez szintén kötődő – Joseph Haydn két szimfóniájának részletei kísérik.

A dokumentumfilm producere Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, forgatókönyvírója és rendezője Sudár Annamária volt. A Látjátok feleim… előzetese már megtekinthető a nemzeti könyvtár YouTube-csatornáján, illetve Facebook-oldalán.

Kapcsolódó írásaink