Kultúra

Boschtól Matisse-on át El Grecóig

Baán László: A valaha volt legerősebb kiállítási év az idei – Jelentős Cezanne-művel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

Az év szenzációszámba menő kiállításairól tartott sajtótájékoztatót Baán László, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, amelynek végén előbbi gyűjteményének legújabb remekművét, Cezanne nemrég megszerzett alkotását is bemutatták. A mű recto és verso oldalán is egy-egy akvarellt láthat a nagyközönség, egészen jövő vasárnapig, a Cezanne-tól Malevicsig című tárlat finisszázsáig.

Boschtól Matisse-on át El Grecóig
Az év szenzációszámba menő kiállításairól tartott sajtótájékoztatót Baán László, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Nagy értékű Cezanne-művel gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye: a kettős akvarellt, amelynek recto oldalán a svájci Colombier kastély, versóján egy facsoport-tanulmány látható, múlt év végén a Christie's aukciósház new yorki árverésén szerezte meg az intézmény. Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója az alkotás tegnapi leleplezésén hangsúlyozta, az 1890-ben készült, hétszázötvenezer dollár (mintegy kétszázhuzsonhét millió forint) értékű kép megvásárlását – mint ahogy az elmúlt években a Stuart Mária Henrietta esküvői portréja című Anthonis van Dyck-alkotás és Pierre-Auguste Renoir Fekvői női aktjának gyűjteménybe kerülését is – a magyar kormány támogatása tette lehetővé.

A múzeum jövő vasárnapig nyitva tartó, aktuális időszaki kiállításán, a Cezanne-tól Malevicsig – Árkádiától az absztrakcióig című tárlaton a látogatók is megcsodálhatják a gyűjtemény e legújabb, rendkívül érdekes darabját. Amint azt Geskó Judit kurátor megjegyezte, a kettős akvarell az elmúlt harmincöt évben magántulajdonban volt, így hosszú idő után most először került közgyűjteménybe, illetve állították ki. Az alkotással kapcsolatban hangsúlyozta: a kastélyt ábrázolásában a francia mester pályájának utolsó két évtizedére jellemző laza, foltokból építkező, a papírt néhol üresen hagyó oldottság mutatkozik meg. „Ez a tájkép a cezanne-i életműben is rendkívül érdekes teljességet mutat” – emelte ki.

Bár az új alkotás csak rövid ideig lesz látható, ám tavasszal jobbnál jobb, szenzáiószámba menő tárlattal várja látogatóit a két intézmény. „A valaha volt legerősebb kiállítási év lesz az idei” – hangsúlyozta Baán László a sajtótájékoztatón, ismertetve a szenzációszámba menő programot. Elsőként az április 8-án nyitó, menny és pokol között elnevezésű, Hieronymus Bosch-tárlatról beszélt, amelyre online már foglalhatóak jegyek. „Az elmúlt fél évszázad, világszinten is legjelentősebb Bosch-kiállításai közé sorolható a kiállítás, amelyre a Louvre-ból, a Pradoból, Berlinből és Velencéből is érkeznek majd alkotások. Minden múzeum ilyen tárlatra vágyik” – emelte ki Baán, hozzátéve, az anyag mintegy kilencven alkotást tartalmaz, amelyből tizenegy sajátkezű Bosch-festmény, amely a németalföldi mester teljes életművének közel felét teszi ki.

A mű recto és verso oldalán is egy-egy akvarellt láthat a nagyközönség, egészen jövő vasárnapig, a Cezanne-tól Malevicsig című tárlat finisszázsáig
A mű recto és verso oldalán is egy-egy akvarellt láthat a nagyközönség, egészen jövő vasárnapig, a Cezanne-tól Malevicsig című tárlat finisszázsáig
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

Júliusban a párizsi Pompidou Központból érkeznek a Szépművészetibe Henri Matisse remekművei: a más európai közgyűjtemények darabjaival kiegészített, átfogó válogatás a francia festő első reprezentatív kiállítása lesz Magyarországon. Több mint száz alkotást felvonultatva, nyolc szekcióban mutatja be Matisse életművét.
Ősszel ismét nagyszabású életműtárlat nyílik, amellyel régi adósságot is törleszt az intézmény. Ugyanis Spanyolországon kívül Európában a legtöbb El Greco-művet a Szépművészeti őrzi, ám korábban ilyen átfogó tárlatot nem szenteltek még a mesternek. A világ legjobb szakértője, az életmű-katalógus szerzője, a spanyol Leticia Riuz Gomez kurátor által összeállított tárlatra olyan főművek érkeznek szerte a világból, mint egyetlen mitológiai témájú festménye, a Laokoón Washingtonból.

A Magyar Nemzeti Galériában (MNG) tavasszal a húszas-harmincas évek és az art deco kerül a középpontba, főként a plakátművészetre koncentrálva. Szeptembertől pedig Vaszary János életművében merülhetünk el: Az ismeretlen ismerős című kiállításon a Galéria raktárában évekkel ezelőtt felfedezett negyven, eddig lappangó olajfestmény közül a huszonnégy legszebbet láthatjuk.

Baán László a múzeum külföldi jelenlétéről is beszélt. Mint elmondta, a világjárvány miatt máshol sem voltak nagykiállítások, de idén tavasszal Velencébe is kölcsönöznek műveket, 2022 végén pedig Berlin egyik legfontosabb múzeuma mutatja be a magyar avantgárdot: Berlinische Galerie Ungarische Moderne 1910-1933 címmel rendez tárlatot novembertől.

Végezetül újságírói kérdésre a főigazgató még azt is megjegyezte, ebben az évben teljeskörűen befejeződik a Szépművészeti Múzeum épületének felújítása, elkészül a múzeum Barokk szárnya, így megnyílhat a Régi Képtár 1800-ig terjedő időszakot bemutató állandó kiállítása is.

Kapcsolódó írásaink

Sikertörténet kezdődik

Ā„Ma ilyen komplexitású zenei beavató intézmény sehol másutt nincs a világon” – hangsúlyozta lapunknak Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa