Kultúra

Több könyvet venne idén a Szabó Ervin Könyvtár

Kétmillió könyvet kértek ki tavaly

Jelentősen több forrás jut idén új könyvekre Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (FSZEK), amelynek tagintézményeiben számos fejlesztés is várható.

A járványhelyzet a könyvtárakat is kihívások elé állította, de a forgalmi adatok bizonyítják, hogy jelentős igény van a fővárosban a könyvtári szolgáltatásokra. A tavalyi korlátozások ellenére kétmillió művet kölcsönöztek, hosszabbítottak az olvasók, és csaknem 150 ezer előjegyzési kérést is regisztrált a könyvtár – közölte az MTI-vel kedden az FSZEK.

Az elmúlt évben csaknem 11,3 millió távhasználót és 238 ezer könyvtárlátogatót regisztráltak. Újdonság, hogy 2022-ben sok más adatbázis mellett valamennyi tagkönyvtárban elérhető több száz napilap, folyóirat, magazin a Digitalstand, a Laptapír és az Arcanum Digitális Tudománytár szolgáltatásokon keresztül. Mint az FSZEK kiemelte: a tavaly átadott, újonnan épült Körúti Könyvtár, az új helyen, korszerű térben szolgáltató Zenei Gyűjtemény, a kibővített Békásmegyeri Könyvtár forgalma igazolja, hogy a beruházásokra fordított források jól hasznosultak.

Több tagintézményben a kamaszok számára alakított ki vonzó helyet az FSZEK, például a Király utcai könyvtárban és a Börzsöny utcai könyvtárban. Idén a tervek szerint a Soroksári Könyvtár fejlesztése kezdődik meg. Tavaly több mint 55 ezer mű került a könyvtár polcaira, idén pedig a könyvkínálat további színesítését teszi lehetővé, hogy a körültekintő gazdálkodásnak és a támogatásoknak köszönhetően jóval több újdonság beszerzésére nyílik mód – hangsúlyozza a közlemény.

Kapcsolódó írásaink