Kultúra

Kamarakiállítással emlékezik Jávor Pálra a Nemzeti Színház

Százhúsz éve született a filmsztár

A százhúsz éve született Jávor Pálra a róla elnevezett páholyban kamara­kiállítással emlékezik a Nemzeti Színház. A nézőtéren elhelyezett vitrinben Kamarás Iván által őrzött cipőjét is kiállítják néhány személyes tárggyal együtt.

Minden idők egyik legismertebb és egyik legkedveltebb magyar színésze, az első magyar férfi filmsztár 1902. január 31-én született Aradon. Az első világháború alatt kiszökött a frontra, ahol kilenc hónapig hordta a postát, 1918-ban az Aradi Hírlapnál lett újságíró-gyakornok, de 1919-ben kiutasíttatta magát Romániából, és Budapestre utazott, ahol színészetet tanult. Csortos Gyula ajánlására kapott szerződést az akkoriban szerveződő Renaissance Színháztól. Ezután vidéken, majd ismét a fővárosban játszott, 1944-ig a Nemzeti Színház tagja volt.

Az igazán nagy sikereket a film hozta meg a számára. 1929-ben, az utólag hangosított Csak egy kislány van a világon című néma­filmben állt először kamera elé, s az ezután következő tizenöt évben ő lett a magyar filmek első számú férfisztárja. Olyan filmsikerekben szerepelt, mint a Hyppolit, a lakáj, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Nászút féláron, a Halálos tavasz, az Uz Bence, a Gábor diák, a Dankó Pista vagy a Valamit visz a víz, emlékeztet az MTI.

Magyarország 1944. március 19-i német megszállása után előbb a színházból, majd a filmgyárból is kitiltották, és az október 15-i nyilas hatalomátvétel után letartóztatták, Sopronkőhidára, majd a németországi Pfarrkirchenbe került, és csak 1945 nyarán térhetett haza. A Nemzeti Színházban az új vezető, Major Tamás nem engedte színpadra, így került a Művész Színházhoz és a Magyar Színházhoz, majd 1946-ban Amerikába ment, ahol kisebb filmszerepeket játszott, de nem beszélte a nyelvet, ezért 1957-ben hazatért Magyarországra.  Budapesten hunyt el 1959. augusztus 14-én.

Kamarakiállítással emlékezik Jávor Pálra a Nemzeti Színház
Fotó: Nemzeti Színház Facebook-oldal

Kapcsolódó írásaink