Kultúra

Itáliai utazás az Uránia Nemzeti Filmszínház sorozatában

Vetítések és közönségtalálkozók

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Itáliai utazás című vetítéssorozata, amely február 14-től június végéig tart, tizenkét, az olasz tájakhoz, városokhoz kötődő új és klasszikus játékfilmet mutat be a Budapesti Olasz Kultúrintézet együttműködésével.

A sorozat negyedik évada Közép- és Dél-Itáliát mutatja be. Róma és környéke hangsúlyosan szerepel a kínálatban, de Toszkánát, Emilia-Romagnát, Abruzzót, Campaniát, Basilicatát, Pugliát és Szicíliát is viszontláthatjuk a képkockákon. A 2022-es válogatást több évforduló is befolyásolta – áll az Uránia Filmszínház MTI-hez eljuttatott közleményében. Pier Paolo Pasolini születésének századik évfordulóját egy, a születésnapjához közeli vetítéssel ünneplik, amelyen a Mamma Róma című rendezése lesz látható.

Monica Vitti tavaly novemberben töltötte be a kilencvenedik évét, őt A kaland című Antonioni-filmmel ünneplik. A sorozatban olyan sztárok láthatók még, mint Anna Magnani, Elio Germano és Toni Servillo. A közönségtalálkozókra Paolo Genovese és Alberto Rizzi egy-egy új filmjét kíséri el Budapestre. A vetítések előtt a nézők bevezetőt hallhatnak az olasz film és kultúra ismerőinek tolmácsolásában. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Kapcsolódó írásaink