Kultúra

Avar kori temetőt és szarmata telepet tártak fel

Ásatás Baján

Feltehetően agyagkitermelésre használt, szándékosan elhagyott szarmata telep és egy avar kori temető maradványait találták meg a közelmúltban Baja környékén.

Avar kori temetőt és szarmata telepet tártak fel
Avar kori temetőt és szarmata telepet tártak fel
Fotó: A Türr István Múzeum Facebook-

N. Kovács Zita, a bajai Türr István Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: egy beruházás kapcsán végeztek az Ipartelepi úton 2021 kora tavaszán próbafeltárást, majd csaknem kétezer négyzetméteren megelőző feltárást, ennek során bukkantak a telepre, illetve a nagy kiterjedésű temetőre, amelynek tíz sírját tárták fel. Ezek nagyrészt bolygatott, rablott sírok voltak, mégis szép számmal kerültek elő leletek, egyebek mellett vaskések, vascsatok, bronzcsat, gyöngyök, fülbevalók, gyűrű, orsógomb, edény, kisebb veretek, nyílhegy – mondta.

Hozzátette: egy ruhakapcsoló tű alapján azt feltételezték, hogy szarmata temetőről van szó, hiszen az ő hagyatékukban fordul elő gyakran ez a római kori fibula, de a temetkezési szokások és a későbbiekben előkerült leletek ezt megcáfolták. Emlékeztetett: nem ritka, hogy avar kori temetőkben is fel-felbukkannak római kori ruhakapcsoló tűk, ez esetben is erről van szó. A többségében női, de férfi- és gyermekcsontvázakat is rejtő sírok északnyugati-délkeleti tájolásúak voltak, enyhén lekerekített sarkú, téglalap alakú sírgödrökkel.

Két esetben az elhunytat a lábánál étellel temették el, az egyik sírba két elhunytat is helyeztek, egymással szemben – ismertette a szakember. A szarmata telepről Pap Evelin régész-muzeológus kifejtette: a csekély leletanyag ellenére sok objektumot dokumentáltak. A területen szürke, korongolt szarmata kerámiatöredékeket, egy kézzel formált, kis méretű edénykét és egy terra si­gillatát, vagyis római kori kerámiadarabot is találtak. Ezenkívül állatcsontok, zömében kérődzők koponyái és egyéb váztöredékei kerültek elő nagyobb számban.

Kapcsolódó írásaink