Kultúra

Közösségi élmény és lelki megújulás

Júniusban Csíksomlyóra és a czestochowai pálos kegyhelyre, szeptemberben pedig Medjugorjéba látogathatnak el a hívek a zarándokvonatokkal

Idén ismét elindítja közös zarándokvonatait a MÁV és a Misszió Tours Utazási Iroda. Az elmúlt alkalmakhoz hasonlóan a járatokon idén is részt vehetnek a gyermekvédelemben, illetve határon túl élő fiatalok.

Közösségi élmény és lelki megújulás
A keresztény kultúra nem emlék, hanem velünk él – hangsúlyozta Fülöp Attila
Fotó: MH/Katona László

Itt, Közép-Európában, Magyarországon a keresztény kultúra nem dohos, múzeumból előrángatható emlék, hanem a mai napig velünk élő szokás – jelentette ki az MTI tudósítása szerint tegnap Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára annak kapcsán, hogy idén újra elindulnak a zarándokvonatok hazánkból.

A MÁV és a Misszió Tours Utazási Iroda közös járataival júniusban az erdélyi Csíksomlyóra és a lengyelországi, czestochowai pálos kegyhelyre, szeptemberben pedig a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba látogathatnak el a hívek.
A politikus arról beszélt, a zarándokvonatok közösségi élményt is jelentenek, mondván, aki zarándokol, az a másikra, a közösségre van bízva. Egyúttal hangsúlyozta: az államtitkárság ezért szorgalmazza, illetve támogatja évről évre, hogy gyermekvédelemben élő fiatalok is részt vehessenek rajtuk. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a gyerekek várják és szeretik ezeket a zarándoklatokat, és sokszor hónapok múlva is mesélnek élményeikről, és az utazásokon idén is részt vesznek majd határon túli fiatalok – tette hozzá.

A vonatos zarándoklatokat a hit megerősítésének és ébresztésének szempontjából is fontos eseménynek nevezte Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a nyári zarándoklatok már a világjárvány utáni hálaadás és dicsőítés alkalmai, az újrakezdés és a lelki megújulás eseményei lesznek. Emellett az utóbbi években erősödő ideológiai agresszió egyre szükségesebbé teszi, hogy bölcsességet, tisztánlátást kérjünk Istentől – mondta Veres András, aki a Boldogasszony és a Fekete Madonna zarándokvonatok egyházi fővédnöke, utóbbi vonatnak pedig lelkivezetője is lesz.

A sajtótájékoztatón felolvasták Kövér László házelnöknek, a csíksomlyói és a lengyelországi zarándoklat másik fővédnökének üzenetét is, amelyben úgy fogalmazott: a világjárvány okozta kényszerű társadalmi távolságtartási követelmények mellett felértékelődik az emberek közötti lelki közelség, a magányossággal szemben a közösség igénye, a bizonytalansággal szemben a bizonyosság tudata, egyszóval erősödhet az életerőt adó kereszténység. Mint írta, Csíksomlyó és Czestochowa Közép-Európa keresztény hitének megtestesítője évszázadok óta.

Összetartozásukban és önazonosságukban erős, keresztény gyökereiket és hitüket megőrző és megőrizni kívánó emberek zarándokhelye, a nemzeti kultúra védőbástyája, az összetartozás megélésének színhelye mind a kettő – írta, kiemelve, napjainkban, amikor hitünk és létünk új próbatétele az ember biológiai és szellemi valóságának tagadása, amikor Nyugat-Európát a szervezett lélekrombolás erői fenyegetik, különös jelentőséget kapnak e zarándokhelyek.

Az eseményen felszólalt Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója is, aki ismertette: a szokásos Boldogasszony-zarándokvonat mellett idén indítanak a csíksomlyói búcsúba egy másik, rövidebb programmal tervezett zarándokvonatot is, amely a szombati búcsúi mise után visszaindul Budapestre.

Elmondta: a csíksomlyói zarándoklaton távoli országokban, a diaszpórában élő magyar fiatalok is részt vesznek majd, a Rákóczi Szövetség pedig szervezi, hogy a lengyelországi zarándoklatra száz kárpátaljai fiatal is elutazhasson.

A zarándoklatokról több információ a Missziotours.hu oldalon olvasható.

Kapcsolódó írásaink

A Festetics-kódextől Częstochowáig

ĀA Pálosok rendtörténeti kiállítás alapinformációkkal és érdekességekkel szolgál azoknak, akik kevés vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a szerzetesekről

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom