Kultúra

A sikeres befektetések hozamából juttat pluszforrásokat az oktatásba a PADME

A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány 2021. évi tevékenysége során is megőrizte, sőt sikeres befektetésekkel tovább gyarapította az alapítói vagyont, amely így 266,4 milliárd forintról 280,6 milliárdra növekedett - derül ki a PADME közleményéből.

A sikeres befektetések hozamából juttat pluszforrásokat az oktatásba a PADME
A sikeres befektetések hozamából juttat pluszforrásokat az oktatásba a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME)
Fotó: Facebook / Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány

Kizárólag ennek hozamaiból látja el feladatait. Az elmúlt hét évben 11,6 milliárd forint értékben 1627 oktatási, tudományos pályázatot finanszírozott, határon innen és túl. Továbbá támogatta ikonikus műemlékek újjáépítését; a világ élvonalába tartozó tudás hazai becsatornázását a Pallas Athéné Könyvkiadón keresztül; de értékgyarapító kulturális projektek mellé is odaállt.

Az elmúlt év eredményeiről Bánkuty Tamás, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány igazgatója elmondta: tevékenységük fontos részét képezi az értékmentés. Többéves előkészítés és kétéves munka eredményeként tavaly fejeződött be a Budai Vár egyik ikonikus saroképületének (Úri utca 72.) a rekonstrukciója. A jegybank és alapítványa ezzel már a Várnegyed második patinás műemlékét mentette meg a további romlástól, és adta át az egyetemi és tudományos életnek.

Itt kezdte meg működését a fenntarthatóságra fókuszáló új tudományos központ, a Budapest Centre For Long-term Sustainability, amelyet a PADME Alapítvány és a kecskeméti Neumann János Egyetem közösen hozott létre. Ennek legfőbb küldetése, hogy a hosszú távú fenntarthatóság témakörében globális intellektuális csomóponttá váljon. A koronavírus-járvány okozta utazási korlátozások és egyéb nehézségek ellenére már az első évben két nemzetközi hírű professzor, Abishur Prakash és Richard A. Werner tette át tudományos tevékenysége székhelyét Budapestre.

A világ élvonalába tartozó tudás hazai becsatornázása a Pallas Athéné Könyvkiadón (PABooks) keresztül is zajlik. A közgazdaságtan-pénzügy, a geopolitika, a menedzsment és a fenntartható fejlődés tématerületeiről jelenteti meg a legfrissebb, akadémiai-egyetemi hátterű külföldi sikerkönyveket. A PABooks 2021-ben 33 művet adott ki, tizenhármat e-book-változatban, nyolcat pedig hangoskönyv formájában is.

A PADME az értékteremtésben is szerepet vállal, ennek jegyében támogatta a Ludwig Múzeum „Az Iparterv-nemzedék bemutatása Frey Krisztián munkásságán keresztül” című projektjét.

Az alapítvány, ahogy a megelőző években, 2021-ben is többletforrásokkal segítette a magyar oktatást és a tudományos életet. Ösztöndíjakban részesítette a tehetséges hallgatókat és doktoranduszokat, továbbá támogatást folyósított kutatóknak és szakmai szervezeteknek is. Mindezzel hozzájárult a hazai felsőoktatás versenyképességének javításához.

A hazai oktatás fejlesztését olyan módon is támogatja az alapítvány, hogy hozzájárul a legtehetségesebb hazai hallgatók külföldi képzéséhez. A PADME ösztöndíjával nagy hírű egyetemekre juthatnak be a magyar diákok.

A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj keretében pedig havi támogatást nyújtanak a legjobban teljesítő diákoknak szerte a Kárpát-medencében. „Évek óta építjük azt a tudományos hálót, amelynek révén elérhetjük a kiemelkedő tanulmányi, tudományos és közéleti tevékenységet végző hallgatókat. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a Nyíregyházi Egyetem beregszászi kihelyezett képzése, a Partium Keresztény Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Selye János Egyetem, valamint a Vajdasági Magyar Közgazdász Szervezet közreműködésével ez már olajozottan működik.”

A hallgatói ösztöndíjprogramon túl a határon túli közgazdasági képzésekhez kapcsolódó intézményi szakmai programokat is támogatja a PADME Alapítvány.

„A társadalmi felelősségvállalás jegyében van egy egészen más fókuszú programunk is. Ez hátrányos helyzetű tiszaroffi kistérség középiskolás diákjait támogatja az érettségi megszerzésében, majd egyetemi tanulmányaik során. A 2016-ban indult projektünk szintén szépen teljesít, olyan hallgatóval is büszkélkedhetünk, akit már a PhD-képzésben és a tudományos munkájában támogathatunk” – emelte ki Bánkuty Tamás.

Ezeket a tevékenységeket folytatják tovább fejlesztve 2022-ben is – mondta végül a PADME igazgatója. „Az innováció, az új kezdeményezések támogatása ezután is a legfontosabb feladatunk lesz” - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink