Kultúra

Megnyílt a Magyar Nemzeti Levéltár nemzetközi vándortárlata a Várkert Bazárban

Európa digitális kincsei

Már látogatható a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) új „transzmédia”-kiállítása a Várkert Bazárban. Az MNL közleménye szerint a tárlat a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures – Európa digitális kincsei című projekthez kapcsolódik, amelynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formában való bemutatása.

Megnyílt a Magyar Nemzeti Levéltár nemzetközi vándortárlata a Várkert Bazárban
Megnyílt a Magyar Nemzeti Levéltár nemzetközi vándortárlata a Várkert Bazárban
Fotó: MH/Katona László

Mint írják, a hat ország részvételével zajló projektben három digitális, transzmédia-kiállítást hoztak létre, amelyek még tavaly indultak vándorútjukra Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig és Máltáig. „A beszéd mellett a legfontosabb tényező, amely az embert kiemelte az állatvilágból, a tudatos eszközhasználat, sőt az eszközök folyamatos alakítása, hogy minél jobban szolgálják céljai elérésében.

A kiállításon az ennek nyomán született felfedezéseket ismerhetik meg a Várkert Bazárba látogatók Európa digitális örökségén keresztül” – emelte ki Szabó Csaba főigazgató a megnyitón az MTI tudósítása szerint. Az európai felfedezések: az Újvilágtól az új technológiákig című transzmédia-kiállításon megtekinthető az 1561-ben mérnöki csodának számító toledói Alcázar erődítményt a folyóból friss vízzel ellátó berendezés terve, Albert Einstein és Szilárd Leó közös hűtőszekrény-szabadalma vagy épp Tihanyi Kálmán Radioskop elnevezésű, nagy felbontású televíziórendszer-fejlesztése is. Az áprilisig nyitva tartó tárlaton fiatal dizájnerek munkáit is láthatjuk, akik a portugál, norvég, máltai, magyar és spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat.

Kapcsolódó írásaink