Kultúra

Írott emlékeken a vitorlázás

A Kékszalaghoz kapcsolódva gyűjtőköri napokat szervez a Magyar Nemzeti Levéltár

Az 53. Kékszalag Nagydíj vitorlásversenyhez kapcsolódva a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) gyűjtőköri napokat szervez, együttműködve a Magyar Vitorlás Szövetséggel és az Europeana gyűjteménnyel.

Írott emlékeken a vitorlázás
A Kékszalag versenyzői 1942-ben Tihanynál
Fotó: Fortepan/Ember Károly

Az MNL lapunkkal közölte, a kezdeményezéssel az Europeana Sport projekthez kapcsolódnak. Mint írják, a programot meghirdető Europeana gyűjtemény az európai archívumok, könyvtárak és múzeumok ezreivel együttműködve teszi digitálisan hozzáférhetővé a kulturális örökségünket, felületein mára összesen több mint ötvenmillió digitalizált mű érhető el.

A 2020-ban indult Europeana Sport projekt olyan eseményekhez, személyes élményekhez kapcsolódó digitális gyűjtemény kialakítását tűzte ki célul, amely láthatóvá teszi, hogy a történelem folyamán hogyan formálta változatos kulturális hagyományaival a sport a magunkról, közösségeinkről és az Európáról kialakított képünket.

Az először 1934-ben megrendezett Kékszalag Európa legrégebbi és leghosszabb távú vitorlás tókerülő versenye, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye. A nemzetközi viszonylatban is jelentős balatoni magyar regatta az európai sportkultúra meghatározó eseménye, ezért döntött úgy az intézmény, hogy összegyűjti a sportághoz kapcsolódó írásos emlékeket, megőrizve így nemzeti kulturális örökségünk forrásait.

Szerdától vasárnapig várnak tehát az MNL Veszprém Megyei Levéltárának munkatársai minden vitorlázáshoz kapcsolódó eddig otthon őrzött írott emléket, például naplókat, leveleket, visszaemlékezéseket, fényképeket és egyéb dokumentumokat az Anna Grand Hotelnél és a szintén balatonfüredi Vitorlás téren.

Arról is tájékoztattak, hogyha valaki nem kíván megválni az irataitól, de másolatban a levéltárnak adná azt, akkor a helyszínen működő digitalizáló standokon a levéltár munkatársai elkészítik a szükséges másolatokat. Ha a beadó úgy dönt, hogy a levéltárnak adományozná az anyagot, a digitalizálás mellett a gyűjtőköri nap erre biztosít lehetőséget. A Kékszalag idején dokumentumot bemutatók vagy felajánlók számára előzetes egyeztetés az alábbi e-mail címen lehetséges: [email protected] – közölte lapunkkal az MNL.

Kapcsolódó írásaink