Kultúra

Megújul a Magyar Nemzeti Levéltár épülete

A Nemzeti Hauszmann Program új eleme

Újabb történelmi épületet hoznak helyre a Nemzeti Hauszmann Program részeként a budai Várban. A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) tájékoztatása szerint a Várkapitányság irányította munkálatok során visszaépítik az épület 1945-ben felrobbantott tornyát.

Megépítik az MNL korabeli építésze, Pecz Samu tervezte épületszárnyat is, amely az első világháborút követő pénzhiány miatt végül nem készült el. Az új épületrészben a Magyar Nemzeti Levéltár látogatóközpontja és információs pontja kap majd helyet, mellette egy rendezett parkot is kialakítanak. Így egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, elzárt terület újul meg modern tartalommal. A Nemzeti Hauszmann Program részeként megvalósuló fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy az MNL látogatói egy modern, a 21. századi igényeket kielégítő környezetben ismerkedhessenek meg a nemzet értékes írásos emlékeivel.

Kapcsolódó írásaink

A jövő kapui nyíltak meg Egerszegnek

ĀA zalai megyeszékhely csaknem nyolcszáz éves történetében még soha nem kapott akkora támogatást a magyar államtól, mint a Modern Városok Program keretében