Kultúra

Megjelent a Platon Karataev harmadik, ezúttal magyar nyelvű lemeze

A ‘Partért kiáltó’ a Platon Karataev első magyar nyelvű anyaga, sorban pedig a harmadik lemez a For Her (2017) és az Atoms (2020) után. A dalok fő témája az énvesztés, a határtalansággal való találkozás, valamint az azonosság- és egységélmények. A zenekar a lemezt élőben január 28-án mutatja be az Akvárium Klubban, ahol a Törzs lesz a vendég.

Megjelent a Platon Karataev harmadik, ezúttal magyar nyelvű lemeze
Megjelent a Platon Karataev harmadik, ezúttal magyar nyelvű lemeze
Fotó: Platon Karataev

A lemezhez kapcsolódóan a Prae kiadó gondozásában megjelenik egy kötet is, mely a dalszövegeket tartalmazza, Dobos Emőke illusztrációival, Győrffy Ákos utószavával és Vecsei H. Miklós ajánlásával.

Azt érzem, hogy megint ugrottunk egyet az Atomshoz képest, még ha kisebbet is, mint amekkorát az első két lemez között. Egyrészt a magyar dalszövegek révén sokkal mélyebben tudunk kapcsolódni a dalokhoz, másrészt a hangzásban is megtaláltuk azt, amit eddig kerestünk. Számomra ezzel a lemezzel mostanra érett be a Platon igazán - mondta el Balla Gergely a lemezhez kapcsolódóan.

A Partért kiáltó mindenképpen a Platon legambíciózusabb vállalkozása eddig zeneileg és szövegileg is, és gyakran olyan területekre kalandozik ez a lemez, amilyenekre két éve talán még nem is mertünk gondolni. Ez az album sokkal nyitottabb világot képez, mint az eddigiek, ahonnan ezerfelé vezethet az út - tette hozzá Sallai László.

Néha azt érzem, hogy nem is szeretnék beszélni erről a lemezről, csak örülnék, ha eljutna azokhoz, akiknek be fog találni a dalok lelkisége - mesélte Czakó-Kuraly Sebestyén. Attól a pillanattól - amikor először kezdtek formát ölteni ezek a dalok egy-egy alkotói elvonuláson - éreztem, hogy nagyon tiszta dolgot találtunk, amit ezúttal szebben meg is tudtunk szólaltatni, jobban át is tudunk adni, mint korábban.

Lapunk 2020 nyarán készített interjút a Platon Karataevvel, a zenekar akkor megjelent Atoms albumával kapcsolatban arról is beszélt, hosszú út áll még a csapat előtt.

Kapcsolódó írásaink