Kultúra

Új fejezetéhez érkezett a Dresszkód-kiállítás: Zoób Kati ruhakölteményei a Ráth György-villában

Art nouveau a 21. században

Megnyílt az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villájában a Dresszkód: Katti Zoób című tárlat. A ruhaköltemények a Romani Design különleges darabjai után láthatóak A mi szecessziónk elnevezésű állandó kiállítás enteriőreiben.

Új fejezetéhez érkezett a Dresszkód-kiállítás: Zoób Kati ruhakölteményei a Ráth György-villában
Kortárs magyar öltözékek a szecessziós ebédlőben
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Ráth György-villa 2018 őszén utóbbi tárlattal nyitotta meg újra kapuit, bemutatva az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait, egyúttal emléket állítva Ráth Györgynek, a múzeum első igazgatójának. A szecesszió ékszerdobozának is nevezhető, a múzeum egykori főigazgatójának lakhelyéül szolgáló villában a századforduló ipar- és képzőművészetének legnagyszerűbb tárgyait láthatjuk. A Dresszkód: Katti Zoób című kiállítás a divattervező öltözékeit helyezi az egyes terek és szobák középpontjába.

A tárlat ismertetése szerint estélyi ruhák, fűzők, koktélruhák és nappali viseletek: Zoób Kati különleges és egyúttal jellegzetes ruhadarabjai harmonikusan lélegeznek együtt a múzeum műtárgyaival. Az art nouveau irányzatához hasonlóan a kísérletező kedvű, hullámzóan nőies vonalvezetést, valamint virág- és növényi motívumokat bátran használó divattervező ruhái reflektálnak a szecesszió díszítőelemeire.

Ahogy Horváth Hilda művészettörténész-kurátor fogalmaz, Zoób Kati ruháiban benne van a családi tradíció, a múlt, a jelen és a jövő is. „Ezt az eleven folytonosságot szemléltetik a Ráth György-villa szecessziós és historizáló enteriőrjeiben kiállított ruhái. Élő kapocs az általa is kedvelt art nouveau és napjaink között” – hangsúlyozza a kurátor.

Kapcsolódó írásaink