Kultúra

Jövőre ilyenkor indul a veszprémi EKF-évad

A Himnusz megszületésének kétszázadik évfordulóján

Tegnap jelentették be, hogy egy év múlva a Himnusz megszületésének kétszázadik évfordulóján, a magyar kultúra napjához kapcsolódó programsorozattal indul a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt évada.

„Pezsgő, élettel teli, megújuló városi terek, Veszprém, a Bakony és a Balaton új, közös identitása, a kulturális-kreatív ipar új otthona: ez az Európa Kulturális Fővárosa program víziója” – írja a VEB2023 EKF-projekt közleménye. A szervezők szerint, az Európa Kulturális Fővárosa program lehetőséget ad arra, hogy Veszprém és új kulturális-kreatív régiója hosszú távon is meghatározó kulturális-szellemi központként működjön, amely sokszínű programjaival, fejlesztéseivel segít a térséget európai színtérré emelni.

A program emellett bemutatja a helyi alkotókat, művészeket Európa és a világ színe előtt, ezzel is segítve a helyi közösségek épülését, valamint a kulturális infrastruktúra fejlődését. Ismert, erre az ünnepre és a teljes kulturális évadra immáron három éve készül Veszprém és a Bakony-Balaton régió.

Mint írják, a program több évtizedes hagyományai szerint az évadok nagyszabású nyitóünnepséggel és eseménysorozattal indulnak, amelyekre Európa minden szegletéből érkeznek diplomaták és kulturális szakemberek. A rendezvény része egy látványos show-műsor is, ahol helyi alkotók óriásprodukcióba szerveződve mutatják be az adott város identitását.

„A nyitóesemény minden esetben ékköve az Európa Kulturális Fővárosa programoknak, ezeket az eseményeket nagy nemzetközi médiafigyelem kíséri. Éppen ezért mi a magyar kultúra napján szeretnénk elindítani évadunkat, hogy ne csak Veszprém és a Bakony-Balaton régió, hanem velünk együtt az egész ország megmutathassa magát ezen a jeles napon” – idézi a közlemény Markovits Alízt, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatóját.

A veszprémi EKF-projekt számtalan kulturális és művészeti eseménnyel, közösségépítő programmal, valamint infrastrukturális fejlesztéssel készül 2023-ra, amelyek nagy részéről már tájékozódhatunk a Veszprembalaton2023.hu weboldalon. Az EKF-évad konkrét programjainak bejelentésére a szervezők tájékoztatása szerint idén ősszel kerül majd sor.

Ám idén sem maradunk rendezvények nélkül: 2022-ben is sor kerül a Magyar Mozgókép Fesztiválra, folytatódnak a Romkoncertek, elindul a Holtszezon irodalmi fesztivál, kiteljesedik a KultHáló és a Pajta program, illetve elkezdődik a Balatorium ökoművészeti programsorozat. A VEB2023 EKF-projekttel szoros együttműködésben valósul meg emellett a VeszprémFest, az Utcazene Fesztivál, az Auer Fesztivál, a TÁNC Fesztiválja, a Veszprémi Régizenei Napok vagy a Klassz a parton rendezvénysorozat, valamint a Kapolcska.

Az Európa Kulturális Fővárosa program sajátossága, hogy egy-egy évben több város is viselheti a címet: 2023-ban Temesvár és a görögországi Elefszína lesz Veszprém társa.

Kapcsolódó írásaink