Kultúra

Befejeződött a Lotz-freskók restaurálása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

A Régi Műcsarnok történetei

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) fennállásának százötvenedik évfordulóját ünneplő nagyszabású programsorozat harmadik állomása a Térfoglalások – A Régi Műcsarnok történetei című tárlat, amely február közepétől lesz látható. Fókuszában a frissen restaurált Lotz-freskók állnak.

Befejeződött a Lotz-freskók restaurálása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen
Lotz szekkótechnikával készítette el csodálatos alkotásait
Fotó: MKE

Az MKE közleménye szerint a Régi Műcsarnok mennyezetének helyreállítása 2021 végén fejeződött be. A nagyszabású felújítási projektet széleskörű kutatási munkák előzték meg, amelyek célja az volt, hogy az évtizedek alatt súlyosan roncsolódott Lotz-faliképegyüttes és a Láng Adolf által tervezett épületrész neoreneszánsz belső terei újra eredeti pompájukban legyenek láthatóak.

A Lotz-faliképciklus allegorikus női figuráinak restaurálása különleges szakértelmet igényelt, mivel úgynevezett szekkótechnikával, száraz vakolatra, olajfestékkel készültek. A kiállításon bemutatják a freskók előtörténetét, festményváltozatait, valamint egy különleges válogatást is az egyetem Lotz-kollekciójából.

A tárlat mindemellett az Andrássy út 69. alatt álló palota történetét is feleleveníti egyedülálló archív hang- és képanyagokkal, különleges régi dokumentumokkal, fotókkal, építészeti tervrajzokkal, műtárgyakkal felidézve a 19. századi Régi Műcsarnok szalontárlatainak hangulatát, de a századfordulós kabaré miliőjébe is belefeledkezhetünk. Az archív anyagokat modern és kortárs alkotások is kiegészítik, megcsodálhatjuk többek közt Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Csók István, Ferenczy Károly, Szőnyi István és Vaszary János alkotásait is.

Kapcsolódó írásaink

Az ismeretlen kikísérletezése

ĀHarmincéves lett idén a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszéke, amelynek működését, szellemiségét kiállítással mutatja be az intézmény