Kultúra

Újra a berlini mozikban rendezik meg a Berlinálét

Versenyfilmek a legjobb rendezőktől

A 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált újra a hagyományos módon, Berlin tucatnyi mozijában rendezik meg február 10-től kezdődően.

Összesen 69 ország 256 filmjét mutatják be, ezek közül 18 film indulhat az Arany, illetve Ezüst Medve díjakért. A versenyfilmek rendezőinek többsége (tizenegy fő) indult már a Berlinálén, öten díjat is nyertek. A nagy visszatérők között van például a német Andreas Dresen, az olasz Paolo Taviani és a fesztivál nyitófilmje, a Peter von Kant francia rendezője, François Ozon. A versenyfilmek többsége a jelenkorban játszódik, a legjellemzőbb téma a család, az emberi és érzelmi kötödések.

A történetek többnyire a városközpontokon kívül, külvárosi negyedekben vagy vidéken, falvakban játszódnak. A vetítéseken minden második helyet üresen hagynak, és csak a beoltott vagy a fertőzésen igazoltan átesett vendégeket engedik be, kizárólag friss negatív teszttel. A Berlinále költségvetése általában 25 millió euró (8,8 milliárd forint) körül van, legfőbb finanszírozója a német szövetségi és a berlini tartományi kormány. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos fórum. Fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával. ()

Kapcsolódó írásaink