Kultúra

A világhírű orosz rendező, Anatolij Vasziljev indít osztályt szeptembertől az SzFE-n

A kortárs színház mestere

Mint azt lapunk elsőként megírta, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának Kánonváltás – Történt-e változás 1989-et követően a magyar kultúrában, művészetben? című decemberi konferenciáján jelentette be, hogy Anatolij Vasziljev osztályt fog indítani a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SzFE).

A világhírű orosz rendező, Anatolij Vasziljev indít osztályt szeptembertől az SzFE-n

Az intézmény tegnap jelentette be honlapján, hogy a világhírű orosz rendező lesz szeptembertől a színházrendező szakos hallgatók osztályvezető mestere. Közleményükben a kortárs orosz színház megújítójának, egyben a 20–21. század egyik legfontosabb színházi műhelye megteremtőjének nevezik Vasziljevet. Mint írják, az általa rendezett különleges színházi előadások stílusa a nyolcvanas évek sajátos realizmusától a kilencvenes évek teátrális kísérletein keresztül a kétezres évekre a letisztult metafizikai színházig, egyfajta kortárs misztériumszínházig ível.

Hozzátettették: pályája három nagyobb szakaszra osztható. Az első időszakban közvetlenül a színházi főiskola elvégzése után szabadúszóként dolgozott, rendezett több jelentős moszkvai színházban – ezt a korszakát a Sztanyiszlavszkij-féle pszichológiai realizmus sajátosan vasziljevi hangvétele jellemezte. Később, 1987-ben létrehozta a Drámai Művészet Iskoláját mint saját stúdióját, amelyben egy újfajta színházi formanyelv megteremtése felé mozdult el, társulatának színészeivel együtt kísérletezve. Előadásaival számos nemzetközi díjat nyert.

Kapcsolódó írásaink