Kultúra

Mikszáth Kálmán, az Új Zrínyiász, a Fekete város és a Szent Péter esernyője szerzője 175 éve született

A palóc író

Százhetvenöt éve, 1847. január 16-án született a Nógrád vármegyei Szklabonyán (ma Sklabiná, Szlovákia) Mikszáth Kálmán író. Jogi stúdiumokat folytatott Győrött, majd Pesten, de diplomát nem szerzett, folyamatosan írt, verseit, novelláit különböző lapok közölték.

Mikszáth Kálmán, az Új Zrínyiász, a Fekete város és a Szent Péter esernyője szerzője 175 éve született
Képviselő, újságíró, író és egyesületi elnök is volt egy személyben
Fotó: Wikipedia

A szülői tiltás ellenére feleségül vette Mauks Ilonát, akivel Pestre költöztek. Itt csapások sora érte őket, Ilona végül visszaköltözött szüleihez, és 1875-ben elváltak. Mikszáth az ellenzéki Budapesti Napilap, majd 1878-tól a Szegedi Napló munkatársa lett. A Tisza-parti városban töltött csaknem három év kedvezően alakult számára, majd 1881-ben a Pesti Hírlap újságírója lett.

Ugyanebben az évben megjelent A tót atyafiak című kötete, majd 1882-ben A jó palócok, és a két novellagyűjtemény végre meghozta számára a sikert, tagja lett a Kisfaludy Társaságnak. Anyagi helyzete is javult, így újból megkérte Ilona kezét, akivel ismét házasságot kötöttek. A házasságból három fiú született. A novellák mellett Mikszáth nevét szatirikus hangvételű publicisztikái, parlamenti tudósításai is országosan ismertté tették. A Szabadelvű Párt támogatásával képviselővé választották, a Budapesti Újságírók Egyesülete elnöke volt.

A 20. század elején többnyire horpácsi birtokán tartózkodott. Írói munkásságának negyvenéves jubileumán 1910-ben ünnepségsorozatot rendeztek, a király a Szent István-rend kiskeresztjével tüntette ki, a pesti egyetem díszdoktorává avatta. Ebben az évben megbetegedett, és május 28-án Pesten belehalt a súlyos tüdőgyulladásba.

Művei közül világszerte népszerű lett A Szent Péter esernyője, amelyben a romantika eszközeivel a felvidéki kisvárosi életmódról adott képet. Korának mutatott torz tükröt az Új Zrínyiászban. Legjellemzőbb művei a dzsentri réteg értékvesztését és lecsúszását bemutató regényei, A gavallérok és A Noszty fiú esete Tóth Marival. Kései korszakában a századelő tragikus világképéhez kapcsolódott a Különös házassággal és a Sipsiricával. Utolsó műve, A fekete város örökös csapdahelyzetként ábrázolta a magyar történelmet.

Kapcsolódó írásaink

Molière, a komédia atyja

ĀNégyszáz éve, 1622. január 15-én született Párizsban Jean-Baptiste Poquelin, azaz Molière francia drámaíró, színész és rendező, a modern komédia megteremtője.

A nagy hűtő

ĀAz Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasai a Magyar Képzőművészeti Egyetemen